Цитирайки мъдростта на италианците, че на масата не се остарява, Н. Пр. Джузепина Дзара  призова да защитаваме културата на хранене като източник на благосъстояние и момент на споделяне

Посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара бе удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Университета по хранителни технологии на тържествен Академичен съвет по случай 24 май.

На събитието присъстваха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания, Н. Пр. Алфредо Нестор Атанасов, посланик на Република Аржентина, Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко. Гости бяха почетните консули на Италия в Пловдив – Джузепе де Франческо, и на Германия – д-р Мариана Чолакова, Роберто Санторели, президент на Конфиндустрия за България, както и изтъкнати представители на италианската общност у нас.

Началото на церемонията бе оповестено от тромпети, а преди да връчи на г-жа Дзара регалиите на почетното звание – огърлие и папирус, ректорът проф. Пламен Моллов припомни, че решението за удостояване на Нейно Превъзходителство е взето от Академичния съвет на 31 март 2023 г. В мотивите е изтъкнат безспорният принос й за развитието на двустранните отношения между италианската академична общност и бизнес среди с УХТ. По нейна инициатива университетът участва в редица професионални форуми и семинари, организирани от посолството на Италия в София, в сътрудничество с Федералиментаре и Конфиндустрия България, сред чиито представители са водещи фирми в хранителната и винарската промишленост.

Първите думи на благодарност за оказаната чест на посланик Дзара бяха на български език. Тя увери, че признанието е много важно за нея, защото го получава в навечерието на 24 май и подчерта, че университетското образование е наистина най-високата задача, тъй като е решаващо за развитието на едно модерно общество.

„Италия и България споделят уважение към земеделието и към изкуството за преработка на храната, затова приемаме иновациите без страх, вярваме на науката в нейните опити да подобри качеството на храната“, заяви Н. Пр. Дзара.

Цитирайки мъдростта на италианците, че на масата не се остарява, тя призова да защитаваме културата на хранене като източник на благосъстояние и момент на споделяне. И да пазим богатството на хранителното разнообразие на всяка страна.

Академично слово в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, изнесе писателят Димитър Недков. Той сподели, че когато се опитал да добие представа за университета, названията на преподаваните специалности родили в неговото въображение абстрактната идея за „Нов Ноев ковчег“ – два пъти по-голям от първообраза си, побрал и лабораториите на УХТ, неговите мъдреци, учени, администратори и най-перспективните студенти. След това увери, че няма да е лесно на съвременния Ной и изрази съмнение дали ще успее, достигнал новата обетована земя, да засади спасената лоза, да обере плода и да се опияни от виното, заслужено след изпълнената мисия.

По време на тържествения Академичен съвет ректорът връчи дипломите на 9 преподаватели, повишени в академична длъжност. С почетни плакети „70 години УХТ“ бяха удостоени доайените и изкачилият Еверест доц. Иван Вълчев. „Признателни сме на ръководството, че не ни забрави за честванията по повод 70-та годишнина и че нашият труд и постижения в науката се ценят“, заяви от тяхно име проф. Асен Конарев.