Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ открива утре най-престижната си научна конференция „Паисиеви четения“. Двудневният форум ще се проведе в Ректората на висшето училище, а началото е в 10 часа с пленарен доклад на доц. д.ф.н. Николай Нейчев на тема: „Квантовата литературна херменевтика и проблеми за разбирането на литературата“. Тази година конференцията е посветена на 50 години филология в Пловдивския университет.

Научният форум се провежда за 41-ви път, като по програма са предвидени секциите „Големи и малки в литературата“, „Славистика“, „Романистика и германистика“, „Испанистика“, „Русистика“, „Балканите – езици и култура“, Литературоведска секция, Езиковедска секция, „Лингвистика и преподаване“, „Актуални тенденции в развитието на съвременния български език“. Кръглата маса по ономастика „Собствени имена – диахронен и синхронен прочит“ е в памет на проф. д-р Иван Чобанов. Очаква се във форума да вземат участие повече от сто учени и преподаватели.

Целта на научния форум е да бъдат обсъдени предизвикателствата и перспективите пред преподаването на университетско равнище на български език, литература и култура у нас и в чужбина, да се осъществи обмен на идеи и практики и да се насърчат научните изследвания.

Съпътстваща събитието е изложбата „Калиграфско-художествени школи и писарски средища“ в Народната библиотека „Иван Вазов“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.