Директорът на Народната библиотека Димитър Минев прочете откъс от „Под игото” пред паметника на Патриарха на българската литература

Портрет на Вазов поведе шествието за 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. То тръгна от Народна библиотека „Иван Вазов“, начело с Духов оркестър Пловдив, премина по Главната и улица “Христо Г. Данов”, за да стигне до паметника на Вазов в Дондуковата градина.

В словото си директорът на Библиотеката  Димитър Минев припомни, че в Пловдив Вазов има особено ползотворен период, като сред създадените тук произведения са цикълът „Епопея на забравените“ и повестите „Чичовци“ и „Немили-недраги“. Сам писателят нарича Пловдив свой втори роден град. Тук той е активен и в обществено-политическия живот – депутат е в Областното събрание на Източна Румелия, издава списание „Наука“, както и литературното „Зора“. В присъствието на десетки граждани и представители на комитет „Родолюбие“, облечени в народни носии, Минев прочете и откъс от първа глава на романа „Под игото“.

Той отбеляза, че по волята на Вазов в Пловдив остава ръкописът на недовършения му роман „Янтра шуми“, който през 50-те години на 20 век е пренесен в Националния литературен музей в столицата.