Консултантът Маргарита Варимезова обяснява на родителите условията за прием.

30-годишният Александър Бетов вече е доцент в холандския университет Fontys, където се стажува два семестъра

Консултантът Маргарита Варимезова обяснява на родителите условията за прием.
Консултантът Маргарита Варимезова обяснява на родителите условията за прием.

Над 4 000 момичета и момчета, които завършват тази година средно образование у нас, се очаква да заминат да учат в чужбина. Това стана ясно днес на Информационния ден на кандидат-студента в Пловдив, провеждан от консултанта за образование в чужбина „Интеграл”. Фирмата, която е сред лидерите за обучение зад граница, подготвя документи на 2000 зрелостници. Минимум още толкова младежи работят с подобни центрове, така че броят на стягащите куфари може да надхвърли 5000.

Най-желани остават университетите във Великобритания, а лидер е специалността “Бизнес”, в Холандия е правото, а в  Дания – инженерни и компютърни науки.

В Европа има над 40 000 университета, като българите питат основно за тези с държавно финансиране. Паралелно консултантите отчитат и желанието на българските кандидат-студенти да заминат за САЩ.

Сред най-важните документи за всеки кандидат е мотивационното писмо. То не трябва да е повече от една страница и в най-голяма степен служи за прием в желаната специалност.

„Това е единственото, по което се оценява кандидатът, освен оценките от дипломата и езиковия сертификат. Мотивационното писмо е визитката му пред университета. Структурата му е като всяко стандартно есе на английски. Изброяват се всички силни качества на студента и защо университетът трябва да избере именно него, вместо другите. Да обясни защо е избрал тази специалност, какви са кариерните му цели и как ще ги реализира”, обяснява консултантът Маргарита Варимезова. Според нея не е от решаващо значение дали е целта на кандидата да остане там или да се прибере в България. И двата варианта са приемливи.

Какво е нивото на образованието в Холандия и как на 30 години вече може да си придобил академична степен „доцент“, независимо че си българин. Това разказаха пред десетки зрелостници, запътили се да учат навън, доц. Александър Бетов от най-предпочитания университет Fontys и второкурсникът Божидар Цонев, който учи там компютърни науки.

Александър и
Доц. Александър Бетов и второкурсникът Божидар Цонев – и двамата от холандския Fontys.

„Много съм доволен от избора си, чувствам се мотивиран да продължа напред. Очакванията ми се оправдаха, даже и повече”, каза Божидар. В продължение на два семестъра по време на следването студентите работели за различни компании. Тези, които се харесали на работодатели, получавали покана за постоянна работа.

Александър обясни, че още преди да завърши ме питаха дали иска да остана да работи в маркетинг отдела за България на университета, а след това започнах да прави и доцентура. Само във Fontys българите са 200, въпреки завишението на таксата със 7%, която в момента е 1984 лева е годишно. “Никога не са гледали на мен като на емигрант, оценяват ни като личности”, категоричен е Александър