Масово са на мнение, че е важно да се ходи на училище, всеки втори харесва преподавателите си, сочи изследване на Центъра за приобщаващо образование

Адвокат и лекар са желани професии за момичетата, момчетата залагат на футболисти и полицаи

DSCF0925

Близо половината от шестокласниците (46%) смятат едни от най-важните предмети в училище като математика и английски език за напълно безинтересни. Това показва национално представително изследване, извършено преди началото на новата учебна година по поръчка на Центъра за приобщаващо образование. Изследването е в рамките на програма “С поглед в бъдещето – училището има смисъл”.

Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (за 76% от учениците), рисуване (57%) и музика (56 на сто). От центъра посочват, че резултатите не са изненадващи, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса. Същевременно обаче предмети, смятани за едни от най-важните, са най-малко харесвани – история (от 43% от шестокласниците), математика (40%), география (35%) и английски език (31%). За 59% от запитаните тези предмети са трудни, а за 46 на сто те са безинтересни.

Децата не разбират каква е ползата от тези предмети, а начина на преподаване намират за скучен. “Класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля да вдъхнови децата към учене”, казват от неправителствената организация.

За момичетата в шести клас най-желаните професии са адвокат (19%) и лекар (18%). Момчетата мечтаят в най-голяма степен да бъдат футболисти (23%) и полицаи (17%). Това обаче се дължи основно на филмите, които те гледат. Нито едните, нито другите имат план как да постигнат тези професии, е друг извод от проучването.

Като положителен знак се посочва, че по-голямата част от шестокласниците са на мнение, че е важно да се ходи на училище (95%), и харесват преподавателите си (79%). Въпреки това обаче почти половината (45 на сто) са готови да избягат от час при първа възможност.

Според изследването обаче 30% от децата в 6 клас са в риск от загуба на мотивация за учене и, съответно, от отпадане от образователната система. Според проучването 23% от децата живеят в семейства в крайна бедност, а 18 на сто имат трудности с българския език. За риска от отпадане от училище има и други фактори. На 14% от шестокласниците им се налага да работят, за да изкарват пари, 12 на сто от децата всеки ден пътуват до друго населено място, за да учат, а 10% не живеят с родителите си.

В България годишно има около 57 000 шестокласници и инициаторите на изследването посочват, че те са най-малко изследваната група ученици, а същевременно са във важна възраст. Шести клас е критичен за самите деца, защото тогава те формират основни възгледи за живота и рискът да загубят интерес към ученето и дори да отпаднат е най-голям”, коментира Димитър Лазаров, програмен директор на Центъра за приобщаващо образование.

Изследването е показало още, че най-големият страх на шестокласниците е от провал в ученето. Това са посочили 56% от децата. 37 на сто се страхуват от подигравки на съученици, което им пречи да бъдат уверени в себе си, а едва 18 на сто са посочили като проблем агресията в училище.