Няма да се правят компромиси с приема, заради 9-годишния план за преминаване на едносменен режим, категоричен е началникът на РУО Иванка Киркова, която събра днес на съвещание директорите от областта

54% от седмокласниците да продължат в гимназия в техническа или IT специалност, а около 60 на сто да се ориентират към професионална паралелка и професионална гимназия.  Това са насоките за предстоящия план-прием, определени от МОН, с които бяха запознати в първия ден след ваканцията 100 училищни директори от Пловдивска област.  На организираното от Регионалното управление по образованието съвещание бяха обявени политиките за тазгодишния прием – превес на професионалните над профилираните паралелки и повече деца, които изучават специалности от т.нар. STEM профил. Приоритетите бяха сходни и за миналогодишната кампания – в план-приема на Пловдивска област бяха запазени 88-те профилирани паралелки, а професионалните бяха увеличени с 34. Заложен бе и 9-процентов ръст на STEM паралелките.

В момента в областта има към 60 паралелки в технически и IT професии, 39 със STEM профил и още 131 професионални, отчете началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Пловдивско е и национален първенец с 26 паралелки, в които се прилага дуалната форма.

Според Киркова трябва да се намерят пресечените точки между нуждите  на бизнеса, амбициите на директорите, желанията на родителите и интереса на учениците. С идеята да търси баланс, РУО е провело среща с експерти от Агенцията по заетостта, на която е било представено проучване сред работодателските организации относно нуждата от кадри в следващите пет години.

При заявките за предстоящия план-прием директорите са длъжни да представят подкрепителни писма от браншовите организации, които застават зад съответната специалност или професия. До 15 януари директорите на гимназии, средни и обединени училища трябва да изпратят в РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, учениците и специалностите. Обобщените от началника заявки се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител до 15 февруари и се представят за утвърждаване в МОН до 1 март.

През тази учебна година се очаква 7 клас да завършат 5748 ученици, което е с 13 по-малко от миналата година. Цифрата обаче е много динамична поради активните миграционни процеси.

Киркова предупреди директорите, че ако откаже да одобри паралелки или прием в дадено училище, основен фактор ще е 9-годишният план да преминаване на едносменен режим. Съгласно него всяка година училищата, в които базата е недостатъчна,  трябва да намаляват по една паралелка в приема в 1., след 4. и след 7. клас. Миналата година след брожения бе направен компромис за СУ „Патриарх Евтимий” и Хуманитарната гимназия, но не и със СУ „Пейо Яворов“. Киркова съветва директорите да са благоразумни и сами да направят подходящите разчети.

Около 80 десетокласници ще завършат тази година четирите обединени училища – в Пловдив, Дълго поле, Калековец и Красново. След като положат матурите, законът им дава две възможности – да приключат образованието си или да кандидатстват в гимназия, където да продължат до завършване на средно.  Училищните екипи работят с децата и родителите, за да ги насърчат да продължат да учат.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.