Според анкета на синдикат „Образование“ на  56,4% от преподавателите не са изплатени лекторски часове

Половината от учителите в страната са останали без допълнителни плащания. Според анкетата на синдикат „Образование“ с близо 5000 участници, всеки втори учител не е получил договорените бонуси.

Синдикатът направи национално проучване по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори за времето на дистанционното обучение. Повод за това са многобройни сигнали от страната за неизплащане на полагаемите суми и за изчерпване на платения отпуск на учителите.

Социалните партньори и МОН се договориха да бъдат гарантирани работните заплати на учители и служители и всички допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне. След което, на 31 март, министърът на образованието издаде заповед.

По данни на синдиката много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията на работещите в системата. Анкетата е установила, че на 56,4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8,5% са частично изплатени, а само 30,9% са ги получили в пълен размер.

Традиционното плащане за 24 май в пълен размер са получили 31,5% от учителите в училищата, на 23,4% са изплатени малки суми, а 45,1% все още не са взели нищо.

Що се отнася до учителите в предучилищна степен, 80,8% нямат плащане за Деня на просветата, 11,1%  – в намален размер, и само 8,2% от работещите педагогически специалисти са били зарадвани с договорения бонус.

Според изследването 8,8% от работещите в училищата са с изчерпан вече платен годишен отпуск. По-тревожно е положението на педагозите в детските градини. 35,7% от учителите заявяват, че нямат вече нито ден, а останалите 64,3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал 22,7% са с изчерпан платен отпуск.

Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.