APA3233397-2 - 02122010 - WIEN - ÖSTERREICH: ZU APA-TEXT II - THEMENBILD - Illustration zum Thema "PISA-Studie": Die offiziellen Ergebnisse der PISA-Studie 2009 werden am 7. Dezember 2010 präsentiert. In Österreich wurden im April und Mai 2009 rund 6.500 Schüler des Jahrgangs 1993 in den Kompetenzbereichen Mathematik und Naturwissenschaften geprüft. Aufgrund negativer Atmosphäre während der Testphase wird die OECD von Vergleichen mit den Ergebnissen früherer PISA-Untersuchungen für Österreich absehen. Im Bild rauft sich ein Schüler am 6. Dezember 2004 vor einer Schultafel die Haare, auf der das Wort PISA geschriebenen steht (ARCHIVBILD). APA-FOTO: DPA/Jens Büttner

Българските ученици са с резултат под средното ниво от иновативния модул на международното изследване PISA за решаване на проблеми в сътрудничество

pisa-test

Българските ученици на 15 и 16 години, участвали в иновативния модул за решаване на проблеми в сътрудничество, част от международното изследване PISA, са постигнали среден резултат от 444 точки. В модула са участвали над 6000 български деветокласници през 2015 г., като индивидуалният резултат на учениците варира от 316 до 570 точки. България е сред 25 държави, които са с постижения под средното на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това съобщи Светла Петрова – началник на отдел “Анализи и международни изследвания” в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН при представянето на резултатите. Този модул се прави за първи път в световен мащаб. Целта е да се види могат ли учениците да решават проблеми в сътрудничество, да постигат знания и ценности за обща цел.

В изследването са участвали 51 държави и региони с общо над половин милион ученици. Те се решавали различни задачи в чат със свои виртуални съученици.
С най-висок среден резултат са учениците от Сингапур (561 т.), следвани от Япония (552 т.), като това се двете държави, които са безапелационни първенци в модула за решаване на проблеми в сътрудничество.

Според данните 49 процента от българските ученици (при 28 процента в ОИСР) могат да се справят само с най-лесните задачи за решаване на проблеми, при които трябва да се следва план на несложен проблем, подпомагани от своите партньори.

Отново 49 процента от нашите ученици се справят със средно трудните задачи от иновативния модул, при които е необходимо високо ниво на сътрудничество между екипа и се разпределят роли в него. Само 2 процента от българските ученици успяват да се справят с най-трудните задачи, които изискват решаването на сложен проблем при високо ниво на сътрудничество.

Сред държавите и регионите с резултат от над 530 точки са Хонконг – Китай (541 т.), Корея (538 т.), Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия. На последно място в класацията е Тунис с 382 точки.

Държавите с висок резултат на основните модули на PISA четене, математика и природни науки, постигат висок резултат и на модула за решаване на проблеми в сътрудничество. Това означава, че образователните системи, които успяват да адаптират учебните си програми и преподавателските си методи към развиване на умения за мислене и за решаване на проблеми, и акцентират върху обучението с проекти и чрез изследователския подход, показват високи резултати във всички области на PISA, обобщи Петрова.

Тя отбеляза, че PISA не измерва знанията на учениците, усвоени в училище, а проследява как се използват тези знания и какви са уменията за мислене на учениците.

Изследването показва, че във всички държави и региони момичетата се справят по-добре от момчетата при решаването на иновативния модул за сътрудничество. В държавите от ОИСР момичетата имат средно с 29 точки повече от момчетата, а в България разликата е 32 точки.

За общите резултати от PISA 2015 отново има такава разлика в резултатите между българските момичета и момчета, като при четенето тя е 48 точки, при природните науки – 16 точки, а при математиката – 2 точки.

Данните показват, че българските момичета, участвали в модула, имат по-голяма готовност за сътрудничество, както и по-високо ценят отношенията си с роднини, връстници и приятели, отколкото момчетата. Но момчетата ни проявяват по-голяма готовност да работят в екип в сравнение с момичетата, коментира Светла Петрова.