Програмистите от 12 е на Математическата гимназия избраха „Бомбето“ по Радичков, за да изненадат преподавателя по български език и литература Шинка Дичева

„Надявам се, че петте години заедно са били изпълнени с кройки за вашите свободни, модерни и красиви шапки, с които да изкрещите на света, че сте истински личности, които правят своя съзнателен избор за бъдещето!“

С тези думи се обърна към своите 12-класници преподавателят по български език и литература Шинка Дичева, но отправени не в клас, а от сцената на Държавен куклен театър – Пловдив. Зрелостниците от специалност “Системен програмист” поканиха класната да гледат заедно спектакъла „Бомбето“ по Радичков, а на финала актьорите я повикаха, за да поднесат изненадата в добавка със стилен букет в кутия.

Момчетата и момичетата от 12 е неслучайно избрали тази постановка, в която авторът проследява историческите промени в България през очите на едно бомбе, тъй като знаели, че Дичева е изкушена от Радичков.

„Преди 5 години ги накарах да се влюбят в театъра. Бяха малки, но вече това изкуство им е любимо. В повечето случаи дори сами се организират. Радвам се, че вече разбират посланията, идеите и кроят шапките си по свой образ и модел. Беше невероятно изживяване и благодаря от сърце, защото децата ми показаха, че ценят това, което е под шапката, но е важно и че осъзнават опасността от силата на шапката. Сигурна съм, че ще програмират правилно своите шапки, защото вървят уверено в своето не само професионално, но и духовно развитие“, каза развълнуваната класна. И добави, че щедростта в преподаването се възнаграждава с топлите сърца и чистите усмивки.