Едногодишната Филипа дойде по пижама в детския отдел на библиотеката, за да слуша приказки

Що е то грамофон и за какво е служила елката научиха малчуганите

DSCF0322

Как са изглеждали първите триизмерни книги видяха децата, които бяха главни герои в Нощта на четенето в НБ „Иван Вазов” снощи. Въпреки минусовите температури в съботната вечер, родителите доведоха малчуганите си в детския отдел на библиотеката, а най-ентусиазираните се съобразиха с предварително обявения дрескод и си носеха пижами. На входа малките посетители бяха посрещани от приказна фея, в чиято роля влезе шефът на отдела Васка Тонова.

DSCF0332

Второкласниците Юли и Ясен от ОУ „Васил Левски” се оказаха за първи път в библиотека и бяха впечатлени, че успели да намерят любимите си книги за дракони и „Маугли”. Двамата тутакси поискаха читателска карта, за да заемат избраните от тях томчета. За първи път сред огромните рафтове с хиляди заглавия се озова и 9-годишната Александра от ОУ „Кочо Честеменски”. Момичето бе впечатлено от поредицата „Малкият Никола”.

„Прочела съм две книги от поредицата и много харесвам неговите истории”, обясни Александра, след което си избра томче за вкъщи.

DSCF0330

Най-малката посетителка в Нощта на четенето бе само на година и четири месеца. Филипа се озова в читалнята за най-малките, заедно с четиригодишната си сестра Луиза. Доброволци от Националния алианс сложиха децата на мини столчета и им зачетоха любими приказки. Вместо да скучаят вкъщи или да гледат телевизия, решихме да ги доведем тук, за да преживеят нещо различно и да се докоснат до магията на книгите, обясниха родителите на двете малки чаровници.

DSCF0333

Пораснали момчета и момичета видяха и първите триизмерни книги – „Снежанка” и „Червената шапчица”. Специално за събитието от архивите бяха извадени „Дядовата ръкавичка” от 1982 година, както и антикварно томче от 1955-та със стихове и указания за направа на играчки от хартия за най-малките. На видно място библиотечните работници бяха поставили грамофон „Филипс 604”, пишеща машина „Марица” и елка, като обясниха на децата, че с нея преди немного отдавна се е правела статистика на читателите и броя на посещенията.

DSCF0324