Ученици от ОУ „Княз Александър I” имитират приказни персонажи и отговарят от тяхно име на въпроси на класа

Кой е най-добрият имитатор, но не на поп или рок звезда като в музикалното риалити „Две капки вода”, а на литературен герой, е предизвикателството, което отправят към своите ученици начални учители от ОУ „Княз Александър I”. С идеята на насърчат четенето, Даниела Гогова, Йоанна Парапулска и Мария Църцева поставят задача на децата да имитират действията на герои от изучавано произведение. Натоварените с тази мисия трябвало да извикат на помощ въображението си и да приложат куп актьорски техники, за да улеснят съучениците си да разпознаят в чия роля са влезли. В друга от задачите пък ученикът герой следвало да познава много добре произведението, от което „се появява”, както и автора, за да може да отговори на всички въпроси, поставени от съучениците му. Третият вариант изисква от класа да имитира действията на героите, докато едно от децата чете приказката. Ако историята е посветена на темата за приятелството, учителите изисквали от учениците да запишат какво е за тях приятелството. След което да ги залепят върху листата на дървото от цветна хартия, залепено на дъската.

„По такъв интересен начин учениците се изграждат като пълноценни читатели, усъвършенстват уменията си за четене с разбиране и осмисляне на прочетеното. Заданията, които поставяме, изискват екипна работа и стимулират творческата изява”, обясни Даниела Гогова по време на Регионалната конференция на началните учители, организирана от РУО Пловдив.

И дава пример, че децата изработвали дори декори и герои за куклен театър, за да представят любимото си произведение, изучено в клас. След падането на завесата публиката имала право да задава въпроси, на които отговаряли учениците актьори. В друго от творческите интерактивни занимания децата правели поредица от рисунки по изучена приказка и я разказвали пред останалите.

За да ги заинтригуват да създадат своя собствена книга, учителите ги запознали със стъпките за създаването на печатно издание – от идеята, през написването и илюстрациите, до разпространението и рекламата.

За да стимулират децата да четат целогодишно, на отделни места в класните стаи педагозите поставяли книги на различна тематика. Всеки ученик избирал откъде да си вземе за четене у дома. Условието обаче е да попълни читателски лексикон,  да опише какво най-много го е впечатлило и защо препоръчва книгата на съучениците си.