„Ако насочваме любовта към миналото, то за настоящето и бъдещето остава само омразата“, каза носителят на наградата, която му бе връчена от министъра на културата Кръстю Кръстев на откриването на литературния фестивал „Пловдив чете“

„Златна четка“ за илюстрация и оформление на книга получи Дамян Дамянов

Поетът, издател, визуален артист и журналист Валентин Дишев е носителят на голямата награда „Орфеев венец”. Тя му бе връчена снощи от министъра на културата Кръстю Кръстев за постижения в поезията на откриването на литературния фестивал „Пловдив чете” на Античния театър.

„Има хора, които смятат, че когато пишат, някой надзърта над рамото им. Това е богохулство. Този някой е твоята история, която ти изричаш чрез словото. Аз прописах преди 16 години. Моята история е издателят Божана Апостолова, поетът Иван Ланджев, на когото взех първото радио интервю. Част от моята история са студентите от Пловдивския университет, с които десетилетия пътуваме в историята на човешката цивилизация“, каза при получаване на отличието Валентин Дишев и се обърна към „онези, които дефилират с тъпани и гайди“, напомняйки, че понятия като дълг и чест са се върнали в българския език, съзнание и мислене благодарение на книжовниците.

„На тях дължим тези думи, не на онези, които се кичат с тях. Ако насочваме любовта към миналото, то за настоящето и бъдещето остава само омразата. Нека да променяме света такъв, какъвто го искаме, чрез любов и съзидание“, обърна се към публиката носителят на приза.

Победител в категорията за илюстрация и оформление на книга „Златна четка” е Дамян Дамянов. Той получи наградата си от зам.-кмета по култура, археология и туризъм в Община Пловдив Пламен Панов.

„Благодаря на издателите, че дават храна на чудовището на таланта. Наградата е много повече от индивидуален приз, тя е изтъкана от невидимите нишки на художници и печатари преди мен“, каза графикът и илюстратор.

С благодарност към публиката се обърна и организаторът на фестивала Божана Апостолова, чието начало е поставено преди близо 30 години: „Само духовните хора могат да вървят напред и да имат успехи“.

На сцената излезе и издателят Манол Пейков, който в момента ръководи „Жанет 45“, за да припомни, че „перото е по-силно от меча и това не е просто метафора“. „Социалните мрежи са пространство, което създава възможност, но крие и рискове. Продължаваме да сме все така лековерни, както хората в Древна Гърция. Но във високата литература няма фалшиви новини. Дори, когато създава измислени истории, тя стига до сърцето“, каза издателят, който е убеден, че писателите правят националните литератури, а преводачите – световната.

След официалното откриване сцената нажежиха до червено любимците от група “Остава”.

“Уча в Пловдив” е медиен партньор на фестивала. През цялата предстоящата седмица в програмата на форума са включени литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения, премиери на книги, дискусии, изложби, музикални участия и творчески работилници, късометражно кино. 40 издателства ще вземат участие в Алея на книгата на площад “Централен”.