Писателят  Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна култура

„Напълно в реда на нещата е да бъда благодарен. Не зная дали до днес съм научил тази магическа азбука, която прави от пишещия човек писател“. Това каза писателят и поет, сценарист и преводач Виктор Самуилов снощи на Античния театър, когато бе удостоен с наградата „Орфеев венец“. Тя бе присъдена на големия творец за високи постижения в съвременната поезия на церемонията по откриването на литературния фестивал „Пловдив чете”.

Бизнесменът Димитър Георгиев отличи Виктор Самуилов на древната сцена с пластиката на Жорж Трак и му връчи плик с 5000 лева, които са негово лично дарение.

Носителят на „Орфеев венец“ за тази година подчерта, че освен благодарен е и доста смутен заради компанията от венценосци, в която попада – Константин Павлов, Борис Христо, Валери Петров, Иван Теофилов, Иван Ланджев. И добави: “Само две-три букви зная, но натискам 100 клавишa – на писател си играя. Умни писаници пиша, май описах доста случки. Много лесно ги написах. Азбуката щом науча – ще узная и какви са “.

Призът „Златна четка“ за художествено оформление на книга получи Люба Халева. Отличието й бе връчено от кмета Здравко Димитров.

„Благодаря ви, че не изоставихте „Пловдив чете””, обърна се към публиката преди церемонията по връчването на двете награди организаторът на фестивала Божана Апостолова. За която Виктор Самуилов каза: „Що за шантава птица трябва да си, за да посветиш живота си на една институция, която завинаги остава свързана с историята на българската литература. Издателство „Жанет 45“ няма почивен ден“.

На сцената се изявиха ансамбъл „Седенчица“ и хор „Детска китка“, а подобаващият финал на празника постави концертът на Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”.

Часове преди официалното откриване на фестивала бяха връчени и наградите “Хр.Г.Данов”. Писателят Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя се определя от министъра на културата и беше обявена на тържествена церемония в къщата музей „Хр. Г. Данов“ в Стария град. Отличието ще й бъде връчено лично на церемония в Министерството на културата. Книгите на Здравка Евтимова, която е и преводач, са преведени в 35 държави, а нейни творби са включени в училищните програми у нас и в други държави.

В останалите категории, след гласуване от 8-членно жури, награда „Хр. Г. Данов” в категорията “Издателство” отиде при „Просвета – София.“ В категорията “Автор на българска художествена литература” отличието получи Вивиан Асса за книгата „Моят Шабат“. Албена Стаменова е с националната награда за превода си на книгата „Писма до Украйна“, автор Юрий Андрухович. Отличието „Хр.Г.Данов“ за хуманитаристика е за Хюсеин Мевсим, автор на книгата „Земя пределна. Страници от българо-турските културни връзки“, издателство „Жанет 45.“

За “Автор на издание за деца” е отличена Тони Шан (Антоанета Николова), автор на книгата „Приказки за страната Е“, издателство „СОНМ“. За “Художник или дизайн и оформление на книга” бе обявен Кирил Златков.В категорията “Представяне на българската книга” призът е за Lexicon – Платформа за българска литература. В категорията  “Библиотечно дело” спечели Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково.

Творчески срещи

30 септември

17:00 ⇨ Балабанова къща, Старинен Пловдив (‎ул. „Константин Стоилов“ №57)

Издателство „Жанет 45“:

Виктор Самуиловчете от новата си поетична книга „Аорист“.

Модератор: Гергина Кръстева

 

18:00 – 19:00 ⇨ Читалище „Иван Вазов“ Пловдив, (ул. „П. Р. Славейков“ 33)

Читалище „ВЪЗРАЖДАНЕ-1983“ и Читалище „ИВАН ВАЗОВ-1904“:

Елена Диварова представя новата си книга „Близки разстояния“.

 

18:00 – 19:00 ⇨ Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“)

Издателство „Летера“:

Премиера на стихосбирката „Този град ме позна“ от Георги Ганев.

Публично интервю на Антон Баев с автора.

Фотографии: Стоян Стоянов, джаз импровизации – Александър Леков и Желязка Белчилова.

 

18:30 – 19:30 ⇨ Балабанова къща, Старинен Пловдив (‎ул. „Константин Стоилов“ №57)

Издателство „Хермес“:

Неда Антонова представя новия си роман „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“.

 

1 октомври 

18:00 – 19:00 ⇨ Кафе Vintage house (ул. „Гладстон“ 15)

ИК „Персей“:

Среща с белгийския фламандски писател Кун Петерс и представяне на романа му  „Изцелителят“, превод Анета Данчева-Манолова.

Модератор: Пламен Тотев

 

18:30 – 19:30 ⇨ Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1)

Издателство „Жанет 45“:

Разговор с Владимир Левчев с новата му книга „Писмо в небето“ Модератор: Силвия Димитрова

 

19:30 – 20:30 ⇨ „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36)

Издателство „Фабер“:

Представяне на книгата „Много преди Пабло да ме намери“ от Елка Стоянова.

С участието на Елка Стоянова, Александър Секулов, Кирил Николов и Ина Иванова.

 

20:00 – 21:00 ⇨ Клуб „Фарго“ (ул. „Гладстон“ 1)

Издателство „Колибри“:

Представяне на книгата „Въображаема реалност“ от Станислава Айви.

Модератор: Кремена Димитрова