4537 взеха участие в допитването на НБ „Иван Вазов”, РУО и общината, фаворит на най-малките от начален курс са „Български народни приказки”

Обявяването на най-четените книги бе съпроводено с изпълнения на ученически трупи в Конферентната зала на НБ “Иван Вазов”.

Романът „Под игото“ на Иван Вазов оглави класацията за десетте най-четени български книги от учениците в Пловдив. 849 ученици от двете възрастови групи – 5-7 и 8-12 клас са гласували за тази книга. В кампанията участваха общо 4697 деца и младежи от 34 училища и 10 читалища. Те имаха възможност да гласуват както електронно, така и на хартиени бланки, които пускаха в специални урни в училищните и читалищните библиотеки. Резултатите бяха обявени днес в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.

Пловдивските деца между 1 и 4 клас класираха „Български народни приказки” на първо място. Сред любимите четива на най-малките са „Патиланци“ на Ран Босилек, „Мили бате!…Писма на един Дакел“ на Станка Пенчева. „Пет приказки“ на Валери Петров, „Ян Бибиян“ на Елин Пелин, „Ние, врабчетата“ на Радичков. Повечето от тях са в списъка на задължителната за училище литература.

Така е и сред децата от прогимназията, които са посочили като любими книги „До Чикаго и назад“, „Хитър Петър“ и „Немили-недраги“. В топ 10 тук попада и влогърът Стан с две книги – „Измамен“ и „Невидим“. Станислав Кочев е завършил Националната търговска гимназия в Пловдив, а след това Сити Юнивърсити в Сиатъл. В момента влогърът може да се похвали с над 245 000 последователи и над милион гледания на видеата му месечно. Дебютният му роман „Невидим“ оглавява класацията на „Хеликон“ за най-продавани заглавия през 2017 г. Изненадваща е появата на „Под игото“ като най-четената книга сред възрастова група 5-7 клас, но библиотекарите допускат, че става дума за преразказаното издание, а не за оригинала. Въпреки това в аргументацията си учениците пишат, че за тях това е най-вълнуващата и емоционална книга.

Сред най-предпочитаните от гимназистите книги попадат „Тютюн“, „Железният светилник“ и „Крадецът на праскови“, а от съвременните автори – Константин Трендафилов със „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“. Учениците са посочили заглавия на автори като Георги Господинов, Калин Терзийски, Иво Сиромахов, Милен Русков, Захари Карабашлиев, Емилия Дворянова и Мария Станкова, но те не са събрали достатъчно гласове, за да попаднат в топ 10.

Ученици от няколко пловдивски училища получиха и награди за най-добър коментар на книга.