Да се възстанови правото на учителя да отстранява ученик при неприлично поведение. Не сме съгласни със създаването на втори „екип за превенция”, се казва в петицията на Фейсбук групите „Учители за силно българско образование“, „Педагози“ и “Класни ръководители”

Предложението на МОН за промени в Механизма за обхват на децата в системата на предучилищното и училищното образование предизвика недоволство сред учителите, които излязоха със становище в социалните мрежи. То е пуснато като част от онлайн петиция, подписана от Фейсбук групите „Учители за силно българско образование“, „Педагози“ и “Класни ръководители”. Задължението на учителите да обикалят по адресите на децата, които отсъстват без уважителна причина, е определено като несвойствено. Посещенията следва да се правят в деня, в който детето не се е явило на детска градини или училище, а родителят не е уведомил институцията. В екипите, които ще се създават със заповед на директора, трябва да влизат педагогически специалисти, представители на социалните служби и полицията. От тях ще се изисква да установят причините и да убедят родителите да осигуряват редовното присъствие на децата.

„Отказваме всякакво съдействие в това отношение. Отхвърляме всички промени, които касаят опита за подмяна на съдържанието на учителската професия. Категорично не сме съгласни с предложението за създаване на втори „екип за превенция“. В детските градини и училищата вече има изградени и действащи „екипи за обхват“, не виждаме нужда от допълнителни такива. Готови сме да защитим мнението си по всякакъв начин, включително и със съдебни дела”, пишат недоволните в петицията до министъра на образованието Красимир Вълчев. И настояват проектът за промени да бъде отхвърлен на този етап.

В петицията има и конкретни предложения –  да се възстанови правото на учителя да отстранява ученик от час при неприлично поведение, а Педагогическият съвет да може да изключва при драстични нарушения, без това да се отразява на бюджета на училището. Друго от исканията касае масовото въвеждане на е-дневник, който улеснява връзката учител-ученик-родител, както и закупуването на служебни автомобили за училищата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.