До 4 юни гимназиите трябва да подадат заявка за участие по проекта на МОН и бизнеса

Училища, въвели дуалната форма, могат да кандидатстват за допълнително финансиране по проекта на Министерството на образованието „Подкрепа за дуалната система на обучение”. Той е с продължителност 36 месеца и се реализира в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Стопанската камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалните.

Една от целите на проекта е да се увеличи броят на учениците в професионалните училища, както и повишаване на дела на усвоилите занаят, които са започнали работа по специалността си в първата година след завършването. Подаването на заявка за участие е до 4 юни.

Училищата могат да кандидатстват за обучения за повишаване на квалификацията и компетентностите на учителите по професионална подготовка, за закупуване на оборудване и материали, включително работни и предпазни облекла. Средства ще се отпускат за снабдяване с учебни помагала, за разработване на учебни планове, национални изпитни програми за дуалната система, помощни и методически материали.

Проектът ще предоставя подкрепа за ученици от първи гимназиален етап, които ще могат да участват в т.нар. „пробно стажуване“ в партниращо предприятие. За това ученикът получава и стипендия. Предвидени са средства за допълнителни занимания по чужд език, свързани със специалността, или професионална подготовка за 10-класници.

Що се отнася до работодателите, те също могат да се възползват от проекта за обучения на наставници в педагогически и методически умения, за информационни кампании относно нормативните изисквания за предприятията при участие в дуалната форма.

В държавния-план прием на Пловдивска област за догодина са заложени 23 дуални паралелки. Регионът е национален отличник по реализирани паралелки за учене чрез работа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.