За повишаване тежестта и авторитета на всеки учебен предмет и отпадане на малките матури се обявяват от „Подкрепа”

petrov

Опитът на експертите на МОН да намалят точките за тройка от минимум 18 на 16 точки, не променя днешната трагична картина. Това заяви лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров по повод рекордния брой двойки по математика и нарасналия брой слаби оценки по български език при външното оценяване 7 клас тази година. Негативните резултати потвърждавали трайната тенденция на влошаване на успеваемостта на учениците.

Прогнозата на синдикатите е, че тази негативна традиция ще продължи и през следващите години, ако не се направят комплексни промени не само във формата и технологията за провеждане на изпитите, но и в начина на преподаване и сложността на учебния материал. Налице е липса на мотивация у учениците, липса на партньорство от страна на родителите и лоша дисциплина в клас, категорични са от „Подкрепа”.

Те настояват също за разбиване на представата за два елитни предмета – български и математика, и повишаване на тежестта и авторитета на всеки учебен предмет при комплексната оценка на ученика. При сегашната система за оценяване огромен брой от учебните предмети изпадали в забвение месеци преди националния изпит. Честа практика е учениците да отсъстват от училище през април и май, не без съдействието и настояването на родителите, за да посещават частни уроци по български език и математика.

Синдикат „Образование“ продължава да предлага отпадане на външното оценяване след 4 клас, поради липса на обективност и значение за преминаване в следващ етап.