Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите и промени в Закона за професионалното образование, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, се подготвят в партньорство с Министерството на иновациите и растежа, Патентното ведомство, учени и предприемачи. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на отчета на служебното правителство. Той увери, че проектите ще бъдат довършени.

Проф. Пенов посочи, че в МОН няма забавени процедури по ПВУ и скоро училищните директори ще бъдат информирани за процедурата за кандидатстване за изграждане на STEM кабинети във всички училища в страната.

Министър Пенов благодари на колегите си в правителството за справянето с енергийната криза, благодарение на което досега няма училище, което да е преустановило учебния процес заради липса на отопление.

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище, благодарение на мерките и работата по Механизма за обхват.

Гарантирани са образователните дейности в 392 български неделни училища в 43 държави, отбеляза още министърът. Подобрена е нормативната уредба, свързана с допълнителни награди на деца с изявени дарби (всички получили медали от международни олимпиади от тази година имат право на стипендии).