Община Пловдив предвижда да разшири програмата с осигуряване на достъпна среда за хора със СОП, подготвя проекти за саниране на 12 училищни сгради

6-годишните Иван и Калоян от подготвителна група прерязаха днес лентата на новата мултифункционална площадка в ОУ „Петър Берон“. На бъдещите първолаци бе възложена отговорната задача да вземат ножиците и трикольорната лента в присъствието на зам.-кмета Стефан Стоянов и кмета на район „Централен“ при откриването на съоръжението, реализирано по общинската подпрограма за облагородяване на дворните пространства в училищата.

Игрището е пригодено за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт и хокей на трева като за всеки от спортовете са поставени съответните съоръжения. Площадката ще се ползва от над 400 деца.

“Положена е изцяло нова настилка, поставена е оградна мрежа, укрепени са амортизираните компоненти. Площадката разполага и с писта за бягане“, обясни директорът на училището Стефан Кичуков. Общата стойност на проекта е 47 973 лв. като финансирането от страна на общината е 36 153 лв.

„Всяка година отделяме по половин милион за финансиране на проекти в училищните дворове. Тази подпрограма стартира преди 3 години и е сред най-успешните. Планираме през следващата година да я разширим с осигуряване на достъпна среда за хора със СОП и да дадем възможност на повече училища да кандидатстват“, коментира Стефан Стоянов. За този период е предоставена финансова подкрепа за ремонтиране и сертифициране на 30 спортни площадки и облагородяване на 9 дворни пространства в общо 38 общински образователни институции.

Максималният размер на финансовата помощ от страна на Община Пловдив за подаден от кандидата проект е в размер на до 80% от допустимите разходи, но не повече от 40 000 лв., а останалите средства са съфинансиране от образователните институции.

По-рано тази година общината спечели и допълнителни четири проекта по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища на Министерство на образованието и науката. Така с нова спортна инфраструктура ще се сдобият езиковите гимназии „Иван Вазов“ и „Пловдив“, както и СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Основен ремонт ще бъде извършен и на площадката за спорт в двора на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“.

Стоянов допълни, че до края на годината ще бъдат подготвени проекти за саниране на 12 училищни сгради по Плана за възстановяване.