Двойно увеличение на желаещите да готвят самостоятелно 5 и 6-годишните си деца за училище

Повече родители поискаха да обучават децата си, записани в подготвителни групи на детски градини и училища, у дома. Според Наредба 5 от Закона за предучилищно и училищно образование се дава възможност за самостоятелна организация на малчуганите от трета и четвърта група след подадено заявление от родителя. Това обаче няма отношение към обучението от разстояние в електронна среда, каквато възможност се дава на учениците, затова от семействата не се изисква да посочват мотиви за решението си. Комисия от представители на Агенцията за социално подпомагане и на общината, начело с експерта по предучилищно образование от РУО Добринка Минева, решават дали да дадат съгласие. Родителят е задължен да подаде декларация, в която да гарантира, че осигурява необходимите условия за обучение чрез игра на детето си. Комисията има право по всяко време да направи изненадваща проверка на място, за да се увери дали се спазват изискванията.

Молбите за обучение у дома на 5 и 6-годишните се подават в срок до 10 дни преди началото на учебната година или на втория учебен срок. Заявленията се внасят в съответната детска градина, тъй като тя прави замерване на успеваемостта на детето в края на годината. Ако учителите констатират липси, това дава основание на комисията да даде отрицателно становище при подадена молба за следващата година.

„Миналата година дадохме разрешение на около 15 деца, а тази година са 30. Въпреки че наредбата не е нова, вероятно родителите, които имат опасения да изпращат децата си на детска градина заради епидемията от COVD-19, са се възползвали да ги оставят у дома”, поясни Добринка Минева.

Комисията е дала съгласие за домашно обучение на деца от 11 детски градини и 3 училища, в които има подготвителни групи – СУ „Братя Миладинови”, СУ „Константин Величков” и ОУ „Петър Берон”.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.