facebook-friends_d252feac2f

Изследователи от университета в Монреал откриха, че тийнейджърите с повече от 300 приятели във Фейсбук поддържат опасно високи нива на стрес. Учените изследвали тийнейджъри на възраст между 12 и 17 години, като четири пъти дневно взимали проби за нивото на кортизол в организма. Високите нива на този хормон са свързани със състоянието на стрес, а продължителното им поддържане води до намаляване на размера на мозъка и забавяне на производството на нови мозъчни клетки. Това се отразява на концентрацията, взимането на решения и социалните умения. Високите нива на кортизол за дълго време можели да доведат до депресия, а когато това се случва на възраст 13 години, може да са необходими поне 11 години след това, за да се върне нормалното състояние на организма.

Проучването регистрира поддържане на високи нива на кортизол при тийнейджъри с повече от 300 приятели във Фейсбук. Оценявайки възможното наличие и на други фактори, изследователите смятат, че вероятното влияние на интернет при тях е допринесло с 8% за това. Многото онлайн приятели променят подкрепящата роля на средата в посока към оказване на социален натиск, смятат учените.
В същото време изследването е открило, че онези тийнейджъри, които по-често подкрепят, харесват и имат позитивно онлайн отношения с фейсбук приятелите си, имат значително по-ниски нива на кортизол.

Според изследователите максималният брой хора, с които човек може да се усеща свързан, е 150 души, поради естествени ограничения на нервната система.