От първия учебен ден се възстановява редовното маршрутно разписание, съобщават от общината. Транспортните фирми обаче настояват да се запази лятната схема

От първия учебен ден се възстановява редовното маршрутно разписание на градския транспорт в Пловдив, което ще се обслужва от 228 автобуса, съобщи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Заради намаления пътникопоток през летните месеци, с решение на Общинския съвет, бе въведено лятно разписание от 1 юли до 14 септември, при което автобусите по 29-те линии бяха редуцирани до 193 и се движеха през по-голям интервал.

„Преди повече от месец официално сме предупредили превозвачите да се подготвят за есента. Очакваме стриктно да изпълняват своите задължения, регламентирани в сключените с общината договори“, каза Чонов.

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ ще следят дали маршрутните разписания се спазват и при констатирани пропуски ще се налагат предвидените по договор санкции.

Транспортните фирми обаче настояват да се запази лятното разписание и след 15 септември, тъй като нямат достатъчно шофьори, а разкопаните улици възпрепятстват нормалното движение.

Утре в Община Пловдив ще се проведе среща с превозвачите. На нея ще бъде обсъдена готовността за преминаване към редовно разписание от петък, както подобряване на транспортното обслужване, най-вече в район „Южен“. От общината подчертават, че осигуряването на шофьори е отговорност на транспортните фирми, които са сключили дългосрочни договори. Приоритет е осигуряването на достатъчно автобуси, които обслужват линиите до езиковите гимназии и новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“.