Кметът Иван Тотев връчи плакети „Пловдив 2019” на фаворитките от „Х фактор“ и ги покани за ключови участници в годината на Европейска столица на културата

Коледната ваканция се оказа съвсем не време за почивка за победителките от музикалното риалити „Х фактор”, а за участия и подготовка за тестове и класни работи. Пловдивчанките от „4 Magic” се оказват затрупани от ангажименти по договори, а освен това имат да наваксват пропуснати уроци от първия срок.

Днес момичетата бяха посрещнати като истински звезди от кмета на Пловдив Иван Тотев, който връчи на Валентина, Елеонора, Никол и Елия, както и на другата пловдивска финалистка в музикалния формат – Мирослава Тодорова, плакети на „Пловдив 2019”. В добавка те получиха и по едно издание на книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи”.

„Благодарност, почит и респект”, обърна се градоначалникът към „4 Magic“, Мирослава Тодорова и вокалния им педагог от „Арт войс център” Румяна Иванова. Той се ангажира с организиране на мащабно музикално събитие на открито, което да срещне талантливите момичета с пловдивската публика. Идеята за голям концерт в градска среда се е родила в последните няколко дни, след като се разбрало, че фаворитките от „Х Фактор” няма да могат да участват в музикалната новогодишна програма на площада, тъй като са обвързани с договори с „Вирджиния рекърдс”. Още преди да е ясно кой ще е победителят във формата, било договорено той да пее в новогодишната нощ в пловдивския ресторант „Торо Гранде”.

Концерти и участия на талантливите певици от квартета ще станат част от културния календар на община Пловдив както през 2018-а, така и през 2019 година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата.

„За мен тяхната победа е чудо, но е доказателство, че трудът, който сме положили през последните две години и половина, може да бъде възнаграден”, каза Румяна Иванова.

Най-малката участничка Елеонора Иванова е за първа година в ЕГ „Пловдив”, а Валентина Никова и Елия Тодорова са 9-класнички в ЕГ „Иван Вазов”. Никол Канева е в 9 клас на Националната търговска гимназия.

Не сме направили нито една класна работа, затова сега наваксваме с уроците, обясниха момичетата. Съучениците им помагали кой с каквото може, за да попълнят пропуските. С учителите пък сключили договор, че ще положат всички усилия да минат взетия досега материал, да направят нужните тестове, за да може успешно да завършат срока. Веднага след срещата в общината на Елия й предстоеше частен урок по математика.

Мирослава, която е 10-класничка в Хуманитарната гимназия с френски, призна, че е натрупала 157 отсъствия, но през цялата ваканция заляга над уроците, за да навакса в първите дни на януари с устните и писмените изпитвания.

„Надяваме се да успяваме да съчетаваме училището с кариерата и да правим неща, които да се харесват на хората”, сподели Валентина. Никол нарече „Х фактор“ приключение, което ги е научило на труд и дисциплина.