Проучване сред 12-класници показало, че не са съгласни с разделянето на модули, защото са се готвили по стария модел, заяви зам.-министър Диян Стаматов

dian_stamatov1

Форматът на държавните зрелостни изпити няма да се променя, съобщи заместник-министърът на образованието и наука Диян Стаматов днес. Проучване на голяма фокус група 12-класници е показала, че по-голямата част от тях не са съгласни с разделянето на ДЗИ на модули. Мотивът е, че са се подготвяли от началото на учебната година по познатата форма, участвали са и в пробни матури и смяната на правилата в движение би предизвикала проблем, каза Стаматов. По лично мнение обаче държавните зрелостни изпити трябвало да се разделят на модули, за да се намали преписването.

В момента в министерството се работело активно за разрешаване на проблема с преписването чрез включване на допълнителни технически средства.

“Няма да се разчита само на камерите, има и други възможности, но още е рано да съобщим какви ще са новите мерки срещу опитите за измама и подсказването”, заяви Стаматов.

Пропомняме, че абитуриентите масово възразиха срещу заявката на МОН да раздели матурата на три модула, още повече, че на 18 март изтича крайният срок за подаване на заявки за явяване на зрелостни изпити и е късно за каквито и да било промени. Родители също подкрепиха децата си и писаха възражения до МОН, че корекции във формата се правят в началото на учебната година, за да има време за подготовка.