Гьоте-институт стартира проекта „Изграждаме заедно“ с детски архитектурен конкурс, победителите ще се включат в работилниците в „Града на децата“ и ще отнесат създадените мебели в своите учебни заведения

„Училището, за което мечтаем“ е темата на конкурса, който обявяват фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте институт. Ученици от петите и шестите класове на училищата в Пловдив и региона могат да кандидатстват със свои проекти как да превърнат училището си в по-хубаво място. Като представят модели за нови мебели или идеи за малки архитектурни намеси. Конкурсът е отворен както за творчески екипи, така и за цели класове, като авторите на най-добрите проекти ще се включат в работилниците в „Града на децата“. С екологични и рециклирани материали и с помощта на архитектиу децата сами ще могат да реализират идеите си,  а след това и да отнесат създадените мебели и обекти в своите училища. Крайният срок за кандидатстване е 30 април. Победителите в конкурса ще получат и допълнителна награда – изрисуване на фасадата на училищния корпус.

Конкурсът е първата стъпка от проекта „Изграждаме заедно“ и неговата детска програма. Колектив от архитекти, начело с Магдалина Ръжева и Анна Калинова, ще са водачите на детското архитектурно пътешествие от училище на мечтите до Град на децата. Маги и Ани вярват, че архитектурата стимулира творческото мислене, техническите умения, физическата активност и работата в екип.

В следващите месеци Младежкият хълм в Пловдив ще се превърне в „Град на децата“ – проект, заложен в апликационната форма на града за титлата „Европейска столица на културата“. Детска архитектурна работилница ще предложи уъркшопи за деца от различни възрасти – от пейки и беседки, до цели павилиони, които да се превърнат в място на игра, но и в олицетворение на идеите им как да изглежда един истински Град на децата.