СУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПГ по хранителни технологии и техника и ОУ „Яне Сандански“ се присъединяват към световната програма

Още три пловдивски училища стават част от семейството на референтните училища на Google. Това са СУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПГ по хранителни технологии и техника и ОУ „Яне Сандански“. За да бъде едно училище референтно, означава да използва по иновативен начин технологиите в образователния процес на 21 век. Световният гигант официално потвърди, че трите училища отговарят на високите стандарти за обучение, активна употреба на облачните платформи и прилагане на дигитални технологии.

Припомняме, че през юни 2019 година ЕГ „Иван Вазов“ стана първото референтно училище не само у нас, но и на Балканите. Новината бе обявена в Пловдив от мениджъра на Google по внедряването на образователни приложения приложения (G Suite) в Европа, Близкия изток и Африка Дийн Стоукс, който тогава взе участие в национална конференция “Училище в облака”.

„В годината на своя половинвековен юбилей СУ “Св.св. Кирил и Методий” може да се похвали с това особено голямо постижение. Повече от половината педагогически специалисти в училището са сертифицирани по програмите на Google за образованието. В учебните часове по множество дисциплини се използват разнообразни интерактивни приложения, защото вярваме, че ученикът трябва и може да е активна страна в учебния процес – не просто да получава знания, а мотивирано да учи чрез преживяване и със собственото си темпо“, коментира директорът Таня Николова.

„Много сме щастливи и горди, защото ПГХТТ е първата професионална гимназия на Балканския полуостров, която е Google референтно училище. Учителите и учениците от ПГХТТ работиха упорито за тази цел. Като Google референтно училище ние ще обменяме добри практики с училища в България и целия свят, ще внедряваме най-новите дигитални технологии, ще организираме събития, посещения, обучения и съвместни уроци с учители и ученици от цял свят. Разбира се, ще полагаме усилия да поддържаме високото ниво“, уверява директорът на ПГ по хранителни технологии и техника Людмила Ганчева.

„Този факт приемаме като предизвикателство и отговорност. Вярваме, че като част от тази общност, ще имаме възможността да споделяме  и да се учим от най-вдъхновяващите колеги, ангажирани с обучение и учене в дигитална среда чрез Google Workspace for Education. Очакваме да срещнем наши съмишленици в интегрирането на технологии в обучението“, заяви директорът на ОУ „Яне Сандански“ Маргарита Бозова. Училището работи от 3 години по модела 1:1 и има реализирани редица проекти, чиято цел е насочена към смислено внедряване на технологиите.

“Референтно училище” е световна програма на Google, за учебни заведения, които подобряват учебния процес и административната работа чрез дигитални технологии. За да станат част от нея, училищата покриват специфични критерии.