Теодосий Спасов предоставя две свои авторски творби на изпълнителите за концерта им на Римския стадион

Балкански младежки симфоничен концерт с диригент Любомир Денев и солист Теодоси Спасов ще се състои на 23 юли от 19 часа, на Римския стадион като част от програмата на Пловдив 2019. Пилотното издание е проект на Фондация „Музикартисимо“ и ще представи млади музиканти от България, Гърция, Сърбия, Македония и Турция. Проектът дава възможност за взаимодействие между изпълнители от различни възрасти, жанрова специфика и музикални образователни школи да изпълни със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО”. Концепцията на PROGRESSIVE включва представянето на младежки симфоничен оркестър „в прогресия” – от изцяло български състав, през балкански до европейски. Младите музиканти в състава на оркестъра се подготвят през цялата година, предхождаща ежегодния гала концерт. Те участват в открити репетиции, уроци на изтъкнати педагози и майсторски класове.

Концертът ще бъде предшестван от двудневна открита репетиция на 21 и 22 юли, в аулата на НУМТИ „Добрин Петков“, където всеки може да стане свидетел на процеса по „изработването“ на един концерт. Специално за това издание Теодоси Спасов ще предостави на младите музиканти да изпълнят негови авторски творби – „Балканска песен“ и „Цигански танц“.

Второто издание на проекта е през 2019 година и ще бъде насочен към европейски младежки симфонични колаборации и концерт отново през месец юли.

Входът е свободен.