Едва три общини посочиха кандидати за нови членове. Комисия допусна шестокласничка от Граф Игнатиево и 15-годишен от Комплекс „Майка Тереза“

Община Пловдив номинира само един кандидат за член на Съвета на децата и това е 15-годишен ученик от Професионалната гимназия по транспорт. На заседание в областната управа днес комисия обсъди предложенията от всички 18 общини, за да прецени кои от тях да отидат за разглеждане на национално ниво. Експертите решиха да допуснат бъдещия 9-класник Георги Колев, който живее в Комплекса за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“. Момчето учи в специалност „Автомобилна мехатроника“, а отзивите за него от училището са повече от добри. Проявявал лидерски качества, а математиката била силната му страна. Негово е решението да живее в институция, въпреки че родителите му са живи. В мотивационното си писмо Георги заявява, че ако бъде приет за член, ще помага на децата в неравностойно положение като него да имат повече права. 15-годишният тийнейджър определя себе си като отговорен и мотивиран, но не крие, че се чувства онеправдан и че връстниците му го приемат с предубеждение. Автомобилите са му страст, затова е избрал гимназията по транспорт.

Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на подрастващите в обществено -политическия живот. Членовете обменят знания и контактуват с представители на държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво. Те са с двегодишен мандат, а след навършване на 18-годишна възраст напускат организацията и местата им се попълват от нови. Досега в Съвета, който е орган към ДАЗД, са членували 84 деца.

Най-голям брой точки от гласуването събра шестокласничката от Граф Игнатиево Радина Минкова. 13-годишното момиче от ОУ „Граф Игнатиево“ представи впечатляваща за възрастта си дейност, а кандидатурата й бе подкрепена от кмета на селото и от община „Марица“. Като председател на Ученическия парламент, тя организирала поредица инициативи, че децата не само да се забавляват, но да научат нещо и да бъдат полезни. Една от благотворителните акции била в помощ на майстора, който се грижи за ремонтите в училището.

„Работя за защита достойнствого и правата на учениците, независимо от тяхната етническа принадлежност. Аз съм комуникативна, толерантна към различните, боря се докрай да постигам целите си“, пише в мотивационното писмо Радина. Неведнъж е представяла училището си на регионални и национални конференции на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Като един от най-изявените ученици в Граф Игнатиево е взела участие и в Лидерска академия, на която със свои връстници и експерти са дебатирали задържането и мотивирането на учениците да са в клас, както и темата за ранните бракове. Тази година в Граф Игнатиево бе отбелязана 130-годишнината от началото на образователното дело. По този повод Училищният парламент решил да издаде вестник, а Радина била натоварена с функциите на главен редактор, който да подбере материалите.

Три деца бяха предложени за членове от община Калояново, но не успяха да съберат нужния брой точки.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.