С награждаване на изявени директори и учители, молебен, шествие, концерти и откриване на паметник на Кудоглу Пловдив ще отбележи Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На 24 май празникът ще започне с литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от пловдивския митрополит Николай. След това ще бъдат връчени почетните знаци и значки на Община Пловдив на заслужили просветни дейци. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия от 8.30 часа.

В 9.30 ч. вратите на храма ще се отварят и официалните лица ще се отправят към площад „11 май“, където ще се състои тържествено честване, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен.

В 10.15 ч. е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов“, което ще премине по ул. „Хан Кубрат“, подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, площад „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“. В шествието, начело на което ще бъде мажоретният състав на СУ “Св. св. Кирил и Методий”, ще се включат официални лица и гости, владиката и свещеници, представители на образователни и културни институции, представителни групи от училищата във всички райони и детският гвардейски отряд при ДГ „Мая“.

Пред сградата на БНБ концерт ще изнесе духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Снежана Георгиева. На площад „Римски стадион“ ще има концерт на  фанфарен оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. На стълбите на „Пловдив заедно“ ще бъдат подредени 200 изпълнители от хор „Детска китка“, хор на пловдивските момчета и младежи, девическа хорова формация „Евмолпея“, „Бамбини“ и „Куклици“, хор към НУМТИ „Добрин Петков“, камерен хор „Иван Спасов“, дамски хор „Тримонциум“, хор „Ангел Букорещлиев“, мъжки хор „Стефка Благоева“. Те ще изпълнят химна на Пловдив и „Върви, народе възродени“ под диригентството на проф. Златина Делирадева.

В 11.30 ч. в Цар-Симеонова градина ще бъде тържествено открит паметникът на дарителя Димитър Кудоглу. Водещ на церемонията ще бъде дългогодишният директор на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев, който ще произнесе и слово. Думи на благодарност ще отправи представителят на наследниците на Димитър Кудоглу – Пенчо Братанов.

В 17.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци „Луди Млади“ при НЧ „Проф. Кирил Дженев – 2018 г.“

Финал на празничната програма ще бъде симфоничният спектакъл “Вивалди завинаги“ – концерт на Симфониета – Враца с участието на Максим Ешкенази, солисти и актьори. Мястото е Античен театър, началото в 20 часа, входът е с билети.