Обектите ще бъдат отворени на 13 май до полунощ

За поредна година пловдивските музеи се включват в международната инициатива Европейска нощ на музеите, която се провежда в близо 30 държави. По този повод музеите отварят вратите си безплатно вечерта и ще предложат интересни инициативи за посетителите.

В събота, 13 май, пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на богатото културно наследство освен в стандартното работно време на обектите, но и в часовете между 18 и 24 ч.

Регионален етнографски музей представя аудио разходката „Овчар и невеста”. Екипът на музея, заедно с Института по математика и информатика на БАН, са разработили съвместен идеен проект за цифров маршрут, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Разходката преминава през осем от експозиционните зали и разказва за любовта между двама млади през епохата на Българското възраждане. Посетителите ще имат възможност, чрез сканиране на QR кода на всяка от осемте табели, да разкрият тайните на експонатите, които ще „разкажат“ своите истории.

Регионалният исторически музей се включва с две инициативи. В експозиция „Съединение на България“ ще бъде открита изложбата „В сърцата си българското носим”, която представя разнообразието и красотата на българските шевици. В експозиция „Българско възраждане” в Стария град ще има демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от клуб „Родолюбие”.

В Регионалния археологически музей публиката ще може да наблюдава в реално време нареждането на следващата временна изложба на музея – „Открития 2022”. През стъклените стени на залата за временни експозиции, музейните специалисти ще покажат какво влиза зад витрините на една археологическа изложба и как точно се подреждат древните артефакти. Ще има обособен занимателен детски кът „Оцвети миналото”.

Регионалният природонаучен музей се включва в инициативата със събитието „Видеонаблюдение в реално време на птичи семейства“. На монитори във фоайето на музея посетителите ще могат да ,,надникнат под завивките” на няколко птичи семейства. Благодарение на системата за видеонаблюдение в реално време на Зелени Балкани, те ще научат кога си лягат белошипите ветрушки и нощни птици ли са щъркелите.

Градската художествена галерия се включва в 19-ата нощ на музеите с пет свои сгради, които ще имат удължено работно време и безплатен вход.