ОУ “Душо Хаджидеков” начело на класацията с 19.52 точки

DSCF5458

Четвъртокласниците от областта се наредиха на осмо място в страната по успех от националното външно оценяване. Средният успех в точки, който са постигнали, е 15 при максимални 20. Най-добрите резултати са по “Човек и природа”, следвани от “Човек и общество”. Средният успех по български език е 14.82, а по математика е с 20 стотни по-нисък. Децата изпитали най-големи затруднения при текста за четене с разбиране и четирите въпроса, свързани с тълкуването му. На въпросите с отворен отговор,в които трябвало да проявят творчество и собствено мнение, повечето блокирали.

Начело на класацията е ОУ “Душо Хаджидеков”, което е постигнало среден резултат 19. 52 точки. Училището оглави класацията и през 2012 година, при това с голям брой ученици – над 100. В топ 10 са също началните “П.Р.Славейков” и “Кл. Охридски”, ОУ “Княз Александър”, СОУ “П. Евтимий”, частно училище “Бъдеще”. На края на таблицата са училищата с почти 100% деца от ромски произход.

Директорите коментират, че когато се прави подобна класация, от решаващо значение е броят на учениците. Едно е да се постигнат резултати с петима души или една паралелка, а друго – с над 100 деца, разсъждават школските шефове.  И добавят, че според тях трябва да има разделение на категории учебни заведения. Това, че децата от етнически произход имали проблеми с майчиния език, не означавало, че учителите в тези училища не работят, но резултатите не били съизмерими с тези в по-първите градски училища. Доста от определяните като елитни училища провеждат тестове, което означава, че работят с отбрани деца.

РИО ще прави съпоставка между резултатите от малките матури, годишния успех, входните и изходните нива, за да се установи обективни ли са оценките и тогава ще се изготвят окончателните анализи.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. В елитното училище на сина ми им казали там където не са сигурни в отговора да не отбелязват нищо.

Коментарите са затворени.