ЕГ „Иван Вазов” се нареди в челните класации по най-много участници по испански и италиански за 2016 година

Радослав Димитров от Математическата гимназия.
Радослав Димитров от Математическата гимназия.

 

Пловдив се нарежда на второ място по брой на лауреати от олимпиади, показва статистика на просветното министерство в края на календарната 2016 година.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-много са от София град  -40 ученици, а  Пловдив  и Варна са втори с по 11. Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ –  Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─  Плевен (39 ученици).

През 2016 година МОН е финансирало провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади. Отпуснатите средства са в размер на 1 175 753 лева.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ , са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на стойност 1 433 315 лв.
През изминалата година България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави.  На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат. Златни медали в международни олимпиади и балканиади са спечелили още Христо  Венев от СМГ, Кристиан Георгиев от ОМГ “Академик Кирил Попов”,  пловдивчанинът Евгени Кайряков, който вече учи от СМГ, Енчо Мишинев от МГ “Атанас Радев” в Ямбол,  Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив.

През 2017 година България ще бъде домакин на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.