DSCF6497

На кръгла маса по проблемите на професионалното образование в региона кметът Иван Тотев покани днес министъра на образованието Тодор Танев. Двамата се срещнаха очи в очи в общината, за да обсъдят пребазирането на учениците от опожареното помощно училище “Стефан Караджа” и преобразуването на професионални гимназии от държавни в общински.

“Целта е с МОН  да работим в една посока следващите 5 години, за да осигурим нужните на бизнеса в региона специалисти. Заедно можем да решим въпроса, за да станат училищата по-гъвкави и да отговарят на нуждите на бизнеса. Не говорим за машинално преминаване на училища от държава към община, но напоследък се наблюдава отлив от професионалното образование, защото децата и родителите са с усещането, че нямат бъдеще”, каза кметът Иван Тотев. И добави, че независимо от това кога ще бъде гласуван новият закон за училищното и предучилищното образование, Пловдив надига глас и иска реформи, защото му трябват кадри.

Кръглата маса, на която ще бъдат поканени и представители на бизнеса, ще е в средата на септември. На първо време като най-подходяща за прехвърляне от държавата към общината се обсъжда Професионалната гимназия по механотехника.