5761 седмокласници ще кандидатстват в гимназиите. Разкриват дуално по 24 специалности в 10 училища. Приемът в езиковите и Хуманитарната се запазва

Пловдив защити план-приема за следващата учебна година, като от МОН не са отрязали нито една паралелка. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и добави, че е удовлетворена от коментарите на комисията относно предложенията за областта.

„Постигнахме баланс. Запазихме езиковите гимназии и всички паралелки в Хуманитарната. В същото време имаме нови професии, свързани с природните науки, информационните технологии и техниката, каквато е държавната политика. Предложението ни бе предварително съгласувано с кметовете от общините в областта, за да отговорим на потребностите на бизнеса“, каза Киркова.

Седмокласниците, които завършват, са 5761. Те са с 250 повече от миналата година. Местата са с 375 повече от завършващите, като целта е да се даде възможност на ученици и родители за по-голям избор. През април ще излезе и новият справочник с актуалните профили и професии.

В 18 училища се разкриват 19 нови специалности. За първи път се обявява прием за „Газова техника“ в ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово. По искане на бизнеса в ПГ по лозарство и винарство в Перущица ще има „Металорежещи машини“, като се запазват „Лозаровинарство“ и „Механизация на селското стопанство“. ПГ по хранителна техника и технологии разкрива „Технология на биопроизводствата“. В ПГ по транспорт обявяват „Локомотиви и вагони”, изискана на национално ниво от БДЖ. „Строител на пътища, магистрали и съоръжения” е новото предложение на ПГ „Пеньо Пенев”. Нетипична за профила си специалност разкрива ПГ по селско стопанство в Първомай – „Икономическа информатика”. „Измервателна и организационна техника” ще има в ПГ „Ген. Владимир Заимов” в Сопот.

Нова за СУ „Никола Вапцаров” е специалността „Текстообработване”, а за СУ „К.К.Философ” – „Електронна търговия” с интензивно изучаване на чужд език.

Дуални паралелки ще има по 24 специалности в 10 училища, уточни Иванка Киркова. В ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване всички са дуални. Това бе и първото училище у нас, което обяви редовен прием в тази форма. В ПГ по електроника и електротехника учениците ще усвояват чрез работа в реални фирми „Автоматизация на непрекъснати производства” и „Електрообзавеждане”. За първи път дуално обучение ще има в „Ана Май” – по „Моден дизайн” и „Констуиране и моделиране на облекло от текстил”. В ПГ по механотехника отново обявяват дуална паралелка „Машини и системи с ЦПУ”, а в ПГ „Иван Асен II” специалностите са „Мехатроника” и „Машини и съоръжения за заваряване”. По настояване на бизнеса в Сопот се разкриват три дуални паралелки по няколко специалности: „Мехатроника”, „Електронна търговия”, „Измервателна и организационна техника”, „Производство на хляб и хлебни изделия”, „Производство на кулинарни изделия и напитки”.

Приемът в ЕГ “Пловдив” се запазва както досега – 6 паралелки с английски и 4 с немски. В ЕГ “Иван Вазов” паралелките с английски, немски, испански и италиански са по 2 и 1 с френски. ФЕГ разкрива 3 паралелки с английски и 5 с френски. В Математическата гимназия паралелкита са общо 8, две от които по професиите “Системен програмист” и “Компютърен график”. Хуманитарната гимназия ще има 7 паралелки.