dscf0246

21 училища у нас вече нямат право да обучават ученици по хореография, но това няма да засегне Пловдив. Часовете по това изкуство остават приоритет само за професионалните танцувални училища, затова директори от големите градове, където има паралелки по танци, подготвят протести. Градът под тепетата, за щастие, няма да бъде засегнат, уточни „Уча в Пловдив”.

Хореография се преподава в две училища – СУ „Любен Каравелов” и СУ „Кирил и Методий”, където има и училищни танцови формации, носители на престижни национални и международни отличия. В първото обаче танците се изучават до 7 клас, а в гимназиален етап няма такава профилирана паралелка. Според новия закон за предучилищното и училищното образование само едно училище в дадена област ще има право на подобен профил. Въпреки новите правила обаче, битка между пловдивските училища не се очертава, тъй като в СУ „Св. Св.Кирил и Методий” хореографията се изучава в горен курс. И тази година е заявен прием по една паралелка след 7 и, за последен път, след 8 клас.

„Новото е, че вече не са профилирани паралелки, а професионални и децата ще завършват с диплом по професия „танцьор”, обясни директорът на „Св.Св.Кирил и Методий”. Това ги приравнявало с националните гимназии към Министерството на културата. В областта няма друго училище с хореографски профил, така че напрежение по казуса няма да има.

„В проектонаредбата за финансиране дори са заложени до 80% за разширена подготовка, което ще позволи индивидуални часове по вокал и инструмент”, доволна е Славка Щерева – директор на СУ „Любен Каравелов”, където се изучават народни инструменти, фолклорно пеене и танци. Дори да се намалят средствата за профилирана подготовка, това щяло да бъде компенсирано от парите за разширена.