dav

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще участва в дискусионния форум за ангажиментите на държавата, общината и училището

dav

Пловдив ще бъде домакин на Седмата национална среща на общинските експерти по образование, която се открива утре в хотел „Санкт Петербург“. Началото на форума ще бъде дадено с дискусията „Професионалното образование: ограничения и перспективи за развитие“, на която ще присъстват представители на „Тракия икономическа зона“ и държавният експерт от дирекция „Професионално образование“ Маргарита Гатева.

Участниците в националната среща ще посетят детски градини, въвели методиката на Монтесори, и училища, които работят по проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

В пленарната сесия на 13 февруари ще вземе участие и министърът на образованието Красимир Вълчев. За ангажиментите на държавата, общината и училището ще говори също председателят на Комисията по образованието, младежта и спорта към Националното сдружение на общините Лилия Христова. В дебата ще участва и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Експерти от МОН ще се включат в дискусионния форум за политиката, принципите и процедурите за европейско и национално финансиране на таксата за детска градина.

В програмата на срещата ще се обсъжда формулата за разпределение на средствата по бюджетите на общинските образователни институции, както и целевите средства за финансиране на предучилищното и училищното образование – национални програми, средства за извънкласни дейности, транспорт.