Средният резултат на зрелостниците е 61,91 точки, което ги нарежда веднага след учениците от София-град и Смолян

Пловдивски регион заема четвърто място по резултати от изпитите за професионална квалификация

Пловдив се оказа в топ 3 според резултатите от матурата по български език и литература. Средният брой точки на зрелостниците е 61,91 точки, което ги нарежда веднага след София-град и Смолян. Сред водещите региони са също Варна, Благоевград, Стара Загора, Русе, в края на таблицата са съответно – Шумен, Разград и Плевен. Няма регион, който да е понижил резултатите си от държавните зрелостни изпити по предмета, отчетоха от МОН. Значително повишение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново.

Зрелостниците от Випуск 2024 са с най-висок среден брой точки от въвеждането на задължителния ДЗИ по български език и литература до сега. Те са постигнали 58,48 т. точки от общо 100, което в скалата за оценки е добър (4,32). Това отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му по-високите резултати са следствие от усилията и труда на всички участници в образователната система, а в статистиката не се включват допълнителните точки, които бяха получени служебно заради проблеми с отпечатването на изпитните материали в отделни училища.

„След по-слабите резултати на миналогодишните матури година МОН набеляза редица мерки, които заедно регионалните управления на образованието и отделните училища реализирахме – пробни изпити в стотици училища, допълнителна подготовка по български и математика за учениците, включително и чрез проектно базирано обучение. Колегите целенасочено са работили с децата, за да се подготвят и да се представят по-добре на изпитите и да се повиши мотивацията им“, каза министърът.  Усилията в тестовете да се включат повече практически задачи, също са дали резултат, стана ясно по време на отчитането на резултатите.

Миналата година средният успех от първата задължителна матура беше добър  (3,93). Пълни 100 точки са постигнали 24 ученици, а миналата година – само един. Оценка отличен (5.50) или повече имат 5557 зрелостници, при 1 855 през 2023 г.

Повишава се делът на добрите и отличните оценки, за сметка на дела на слабите, средните и добрите оценки на ДЗИ по български език и литература.

На тази матура над 70% от зрелостниците се справят успешно с езиковите задачи с избираем отговор, свързани с пунктуацията, граматиката и правописа, но някои от тях трудно откриват грешки при употребата съществително име с главна буква. При литературните задачи откриват проблем, заложен в интерпретацията на тема в изучена творба, и на тема в неизучаван текст, но срещат затруднения при съпоставка на два изучени текста и при тълкуване на смисъла на дадено твърдение.

90 на сто от зрелостниците са писали по последната задача, като преобладават тези, които са избрали есе – 71%. 19% са писали интерпретативно съчинение. Все още има ученици, които не са съставяли аргументативен текст – 1057 са преписвали, а 1012 са преразказвали дадения текст.

Тази година няма зрелостник с 0 точки на нито един от двата задължителни ДЗИ. Средният  брой точки от втори ДЗИ е 67,18 т., което e  много добър 4,72. (при 4.48  за миналата година). Повишение на резултатите се наблюдава и по английски език, биология и здравно образование, география и икономика, и математика.

Средният брой точки на зрелостниците, избрали математиката за втора задължителна матура, е 72,53 т., което е повишение с 15 т. спрямо миналата година. Близо 13% са отличните оценки (от 95 до 100 т).  Зрелостниците се справят добре и с трите задачи със свободен отговор, с подробно описание на решения от въведените в профилираната подготовка модули „Геометрия“, „Елементи на математическия анализ“ и „Практическа математика“.

Средният успех от резултатите на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация е много добър (4,51), като миналата година той е бил добър (4.29). Най-високи са резултатите при защита на дипломен проект, а по специалности – административно управление, информатика, хотелиерство и ресторантьорство.

Пловдивски регион заема четвърто място по резултати от изпитите за професионална квалификация. Областите с най-високи постижения при трите начина на явяване – дипломен проект, тема и изпит по практика, са София-град, Стара Загора, Варна и Пловдив. Най-добри постижения са показали зрелостници, изучавали специалности от професии в следните професионални направления: Администрация и управление, Информатика, Архитектура и строителство, Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.