Предстои общината да подпише меморандум с корпорацията, SFI или „Умения за иновации” ще бъде приложена пилотно в няколко училища

Пловдив въвежда програмата SFI или „Умения за иновации“, разработка на технологичния „Интел“ – мултинационална корпорация, известна най-вече с производството на микропроцесори и специализирани интегрални системи. Ако на заседанието си на 23 ноември общинският съвет под тепетата гласува предложението на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов за сключване на меморандум с компанията, то програмата ще бъде въведена пилотно в няколко училища. Така Пловдив ще бъде сред пионерите, посочва в мотивите си Стоянов.

Документът предвижда споделяне и развитие на съдържание на проектно-базирано преподаване и STEM уроци. С подписването на меморандума „Интел“ ще предостави на Община Пловдив безплатен достъп до програмата SFI. Компанията се ангажира да обучи и сертифицира водещи инструктори, определени от общината на базата на взаимно договорени критерии за подбор. Линковете към софтуерните продукти, на които ще се основава учебното съдържание, ще бъдат предоставени от „Интел“. Корпорацията ще осигури и техническо съдържание за проектиране на лабораторна инфраструктура.

Програмата, която ще бъде тествана в пловдивските училища, е разработена от „Интел“ и партньори, обучени за подготовка на екипите в училищата. Учебните заведения ще имат достъп до интерактивна среда за учене, споделяне на планове за уроци, PDF файлове, видеоклипове, ръководство за начинаещи, презентации, ще си сътрудничат с преподаватели от мрежата на SFI. Споделеното и предлаганото учебно съдържание ще бъде свободно и безплатно.

4 български училища, сред които и Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, пилотно внедриха съдържанието, за да отговарят на световните стандарти на Skills for Innovation. Обучението на учениците започна през септември 2021 година. Образователните материали са допълнение към работата на паралелки по модела 1:1.Целта е учителите и учениците да разгърнат пълния си потенциал, като се насърчава аналитичното мислене и по този начин се изграждат уменията за технологично вдъхновено бъдеще.