Директорът на училище „Лотила“ Мия Кийски и преподавателят по китара Димитър Попов посетиха часове по музика и хореография в СУ „Св.св. Кирил и Методий“

Пловдивчанин, който живее и работи във Финландия, доведе свои колеги от училище „Лотила“ на среща с преподаватели от СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Димитър Попов се свързал с ръководството на училището в града под тепетата, профилирано за обучение по музика и хореография, и предложил да осъществи контакт със сходно средно учебно заведение във финландския град Лахти, който се намира на 100 километра от столицата Хелзинки. Директорът Таня Николова откликнала и отправила покана към финландските си колеги да посетят Пловдив. Самият Попов е преподавател по китара в училището, където също се изучават приоритетно изкуства.

Гостите днес бяха посрещнати с „Добре дошли“ на български и финландски и с  фолклорно изпълнение, след което имаха възможността да се запознаят отблизо с учебните програми по професите „Танцьор“ и „Дизайнер“ и да влязат в индивидуални часове на учениците от профил „Музика“.

След като разбраха, че училището е пилотно и обучава първата паралелка първокласници по метода на Мария Монтесори, финландските гости пожелаха да посетят и класна стая „Научи ме да се справям сам“.

Приятелското посещение е с цел планиране и договаряне на бъдещо партньорство и обмяна на опит между музикалните и танцови паралелки на двете училища. Предложението на финландците е двете училища да организират съвместен концерт през октомври тази година, който да бъде посветен на домакинството на Пловдив като културна столица на Европа.