Петер и Екатерина от Руската и Търговската гимназия ставаха за втори път държавни първенци при младежите

11139392_863399213723078_5008577634517012578_n

 

Шампионите на България при младежите за 2014 и 2015 година Петер Спасов и Екатерина Маркелова от клуб “Алекс” отпътуваха вчера за Римини (Италия) за участие в световното първенство по стандартни танци до 18 години. Поредното им участие е по-малко от 10 дни, след като 17-годишните пловдивчани триумфираха в черноморския ни курорт Албена, откъдето се върнаха с трипъл от трофеи. 11-класникът от Езикова гимназия “Иван Вазов” и 10-класничката от Националната търговска гимназия спечелиха за втора поредна година шампионската титла в стандартните танци при младежите. Те станаха безапелационно първи и в надпреварите за Купа България и националната ранглиста на Българската федерация по спортни танци.

“Сега отиваме в родината на густото Италия, за да постигнем целите, които сме си поставили!”, коментира кавалерът в двойката Петер Спасов. Той и дамата му тръгват за пореден път на шампионат на планетата да представят България на сто процента разноски на родителите си. Но този път Петер Спасов и Екатерина Маркелова имат рядката привилегия техни “драйвъри” да са Калоян Иванов, победител в последното издание на родния “Денсинг Старс”  и партньор на двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова, и личният им треньор Ангел Александров. Той е безспорно най-успешният български треньор в спортните танци през тази година, след като на шампионата в Албена неговите състезатели спечелиха 6 титли и 5 сребърни медала.

Освен пловдивчаните Петер Спасов и Екатерина Маркелова, честта на България на световното първенство тази неделя в Римини ще бранят Никита Фьодоров и Татяна Ефимкина, които останаха втори в стандартните танци при младежите на шампионата на страната ни в Албена.  Руснаците с български паспорти няма да блъскат близо 3500 км по шосетата на Европа, защото си имат богат спонсор зад гърба и могат да си позволят лукса да летят със самолет директно до Римини.