Подготвя се и тестване за ученици, първите паралелки ще е от ЕГ „Иван Вазов“, обявиха от Центъра за творческо обучение

Пловдивски учител стана първият педагог в България със сертификат за прилагане на дигитални умения. Преподавателят по български език и литература от ОУ „Яне Сандански“ Станислава Стоянова успешно приключи обучението си по програмата Applied Digital Skills и ще получи официалния документ на тържествена церемония довечера в Дома на културата.

Център за творческо обучение, който съвместно с община Пловдив въведе програмата за дигитализация и ползване на облачни технологии в училищата, надгражда проекта с обучение по медийна грамотност и сертифициране на дигиталните умения на учениците. В момента тече усилена подготовка, за да може на 30 юни първите две паралелки в Езикова гимназия „Иван Вазов“, които се обучават по модела 1:1, да се явят на теста. Изпитът е в реално време след предварителна регистрация, като се администрира от разстояние.

Ръководителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангело се завърна преди дни от среща в Сан Франциско, която за първи път събира партньрите на Гугъл, които специализират в образованието. Това са 108 организации от цял свят, от които 29 в Европа, Близкия Изток и Африка. Центърът за творческо обучение е единствената организация в Централна и Източна Европа, която покрива България и Румъния. Поводът да бъде включена страната ни е именно намерението да стартира процесът на обучение и сертифициране на учители за работа с облачни технологии.

„Ние сме част от най-съвременния тренд за подготовка на учители за иновативни умения. Очаква се през 2020 г. броят на обхванатите учители в цял свят да достигне 2 млн. души, 1,5 млн. преподаватели да бъдат обучени, а 115 000 да се сертифицират“, обясни Ангелов.

Пловдив е абсолютен лидер в тази посока. Към момента има 152 сертифицирани от Гугъл учители, които работят с облачните технологии, а в цялата страна те са 300. Преподавателят по български език и литература от ЕГ „Иван Вазов” Елена Вързилова пък е първият за тази година Гугъл сертифициран обучител – т.е. тя вече има права да обучава не само учениците, а и своите колеги. Тя също ще получи сертификата си на церемонията довечера. Преди нея този статут получиха още Светослава Шишиньова от ПГ по хранителни технологии и техника и Панка Вълева от СУ „Черноризец Храбър“. Така общо в цялата страна тези учители стават 9. Идеята е те да квалифицират колегите си и да разпространяват добрите практики.

Зам.-кметът Стефан Стоянов отличи Елена Вързилова.

В момента в Пловдив 7 паралелки в шест училища прилагат системата 1:1, при която всеки ученик има свой хромбук. Устройството е създадено специално за образователни цели. Учениците разполагат с акаунт за достъп във виртуалната класна стая, а преподавателите създават и качват в облака електронни ресурси. Системата позволява групова работа онлайн и извън училище. Моделът 1:1  се прилага в ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Яне Сандански”, ПГ по хранителни технологии и техника, ЕГ „Иван Вазов”, СУ „Черноризец Храбър” и ОУ „Екзарх Антим I”. Очаква се до края на годината паралелките да станат 20, като броят на обхванатите ученици достигне 500.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.