Образователна и културна академия „Неологос“ подкрепи участието на четирима пловдивски преподаватели за участие в проекта за „Digitalife“

Четирима пловдивски учители по математика се включиха в обучение по проект „Digitalife“ в Сивас, Турция. Образователна и културна академия „Неологос“ е партньор по проекта на програма „Еразъм+“ и подкрепи участието на Мария Тенева – учител по математика и информационни технологии на италиански език в ЕГ “Иван Вазов”; Янислав Картелов – учител по информатика в ОМГ “Акад. Кирил Попов”; Маргарита Стайкова – учител по математика и КМИТ в ОУ “Васил Левски” и Мариана Христозкова – учител по алгоритми и структури от данни, увод в обектно ориентираното програмиране в ПГ по електротехника и електроника.

Основни цели на проекта са подобряване на дигиталната компетентност на учениците; поставяне на основите за изграждане на информирано поведение в съответствие принципите на киберсигурността и запознаване с рисковете в дигиталния свят, като фалшивите новини – рансъмуер, фишинг, спам, нарушаване на авторски права и други; както и защита на дигитално съдържание.

Част от темите, застъпени в обучението, бяха нива на защита на личната информация, прилагане на стратегии за предотвратяване на физически и психологически рискове от използването на цифрови технологии, разказват пловдивските участници.

Те посетили Професионалната гимназия по информационни технологии в Сивас, имали среща с началника на инспектората по образование, кмета на града и областния управител, запознали се с дейността на образователен център за работа с деца и младежи с високи умения в областта на музиката, изобразителното изкуство и информационните технологии. Пловдивските преподаватели били изключително впечатлени при визитата си на най-голямата в областта софтуерна компания “Detaysoft” и от лекциите та преподаватели от Сиваския технологичен университет. Осъществените по време на мобилността контакти отворили възможности за партньорство между ученици на Пловдив и Сивас в областта на роботиката, програмирането и киберзащитата.