Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов стана част от първите по рода си награди с проект за дигитализация на училищата

IMG_20171206_191451-1

Пловдивски училища в облака се оказаха на финала на международните награди за иновативна европейска политика. Церемонията по награждаването се проведе в балната зала на община Виена снощи в присъствието на кмета на града и над 600 гости от цяла Европа.

Над 600 проекта от всички европейски държави взеха участие в надпреварата, като само 80 бяха класирани на финала. Сред тях е и пловдивският „Дигитализация на учебния процес“, който стартира през 2016 година и цели да въведе облачни технологии във всички училища в Пловдив чрез платформите G-suite for Education нa Google и Microsoft Office 365. Подобен проект за пръв път се реализира в България като публична политика за реформи в образованието. Към момента инициативата обхваща 13 училища, като по програмата вече са обучени над 250 учители. До 2019 година мащабният образователен проект трябва да обхване всички 54 общински училища в града. Платформите са безплатни и целят трайна дигитализация на всички учебни процеси, свързани с обучението и управлението на информационния поток между директори, учители, ученици, родители и административен персонал. Всички необходими материали и учебници ще са достъпни от всяко място и по всяко време. След време тези технологии до голяма степен ще заместят хартиените носители в училищата. Община Пловдив организира и финансира обучението на училищните екипи за използване на платформите в Център за творческо обучение, която е сертифициран партньор на Google за облачни технологии в образованието. През 2017 година екипът на организацията откри център за трансфер на технологии в Пловдив, за да подпомогне работата по дигитализация на училищата.

На събитието бяха отличени общо 9 политически проекта от 4 държави за постижения и иновативен подход при водените от тях политики в различни области на обществения живот. Наградите са инициатива на базирания във Виена „Институт за иновации в политиката“ и имат амбицията да станат най-престижното ежегодно отличие за иновативна политика на европейския континент. 1022 европейски граждани, избрани на случаен принцип, имаха привилегията да журират и да отличат тазгодишните иновативни политици на Европа в общо девет категории: Качество на живот, Свобода, Просперитет, Работни места, Екология, Просперитет, Демократичност, Човешки права и Общност.

„Участието на български проекти в толкова престижна класация е висока оценка за екипа на община Пловдив, който постигна наистина много през последните години. Въвеждането на облачните технологии е важен проект за нас. Ефективното използване на подобни решения ще даде нужната подкрепа на публичното образование да се реформира и да бъде адекватно на съвременните нужди на децата. Ние в Пловдив работим по пакет от иновации в публичното образование и се стремим да подпомагаме системата по всякакъв начин“, заяви зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, който присъства на церемонията. С колеги кметове и зам.-кметове от различните европейски държави той  дебатира бъдещи съвместни инициативи и обмяна на добри практики, като посочи, че през последните години община Пловдив анонсира програми за Монтесори педагогика в детските градини, развитие на иновативни училища, подпомагане на дуалното образование, адаптирани програми за ИТ индустрията с пловдивския университет.

Линк към събитието:

https://www.innovationinpolitics.eu/bg/home

IMG_20171206_190433