Отбори от СУ „Христо Г. Данов“, ОУ “Райно Попович” – Карлово и Математическата гимназия са сред полуфиналистите на конкурса Solve for Tomorrow, гласуването е онлайн

Отборът “SuperStars” на четвъртокласниците от СУ „Христо Груев Данов“ са  единствените полуфиналисти в категория “Образование” в групата 2-4 клас на конкурса Solve for Tomorrow 2023. Малките пловдивчани са класирани с идеята си за образователна киуз игра “Колко добре познаваш Пловдив?”

Играта съдържа 20 въпроса, които имат за цел да обогатят общата култура, както на подрастващите пловдивчани, така и на гостите на града ни. Предвиден е превод на продукта на английски език, за да улесни часовете по чуждоезиково обучение и да помогне на чуждестранните гости в Пловдив да запомнят уникалността на града ни. Отборът SuperStars е с ръководител Панка Вълева, учител по информационни технологии към Център за подкрепа за личностно развитие ОДК – Пловдив.

“Trash Fighters” от ОУ „Райно Попович“, Карлово е финалист в категория 5-8 клас. Участниците намират решение на проблема със стотиците найлонови торбички, които не се рециклират, в повторната им употреба. Животът им се удължава, като след обработка се  трансформират в украса и декоративни предмети.

Финалисти в категория 9-12 клас са ЕКО момичета от МГ „Акад. Кирил Попов“ Дуйгу Рамадан, Елизара Караиванова и Елена Керезиева. G1 – Recycle Well е иновативно решение за управление на отпадъците и насърчаване на екологичното здраве. Представлява интелигентен робот с високорезолюционен скенер и гъвкава роботизирана ръка. Ръката разпознава в реално време биоразградимите продукти и събира само тях.

Всеки един отбор може да бъде подкрепен тук: https://www.solvefortomorrow.bg/samsung-poll/

Solve for Tomorrow (Решения за бъдещето) е глобална програма на Samsung, целяща да развие интереса и уменията на учениците в науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) за създаване на иновации чрез дизайн мислене. Програмата предизвиква младите хора да използват тези умения, за да подобрят живота в местната общност, като идентифицират и решат реален проблем в нея. В България Solve for Tomorrow за първи път се проведе през 2022 г., като в него взеха участие 73 отбора.