Аржентинецът Диего Окампо идва в града под тепетата за репетиции за спектакъла „От Испания до Аржентина“

Водещият аржентински танго хореограф и изпълнител Диего Окампо идва в Пловдив от 5 до 10 април за репетиции с ученици от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив за музикално-поетичния спектакъл „От Испания до Аржентина“. Той ще подготви и представи хореографията за участието на ученици от класа на Зоя Капон в уникалното представление, което ще ни срещне със звезди на фламенкото и тангото от световна величина.

На 3 май на Античния театър уникална формация от прочути танцьори и музиканти от Испания, Аржентина и Франция ще поведе публиката по следите на любовта и демоните на душата. В танц, музика и поезия ще бъде представена история за път и открития, за любов и свобода.

Вдъхновението за представлението идва от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола,  фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер. Освен задължителните Танц на огъня от „Любовна магия“ на Де Файя и „Либертанго“ на Пиацола, публиката ще се наслади и на по-малко известни композиции на двамата музиканти, съпътствани от танц и поезия.

Първата част на спектакъла е посветена на Испания и ще бъде открита от примата на фламенкото Сара Хименес. Тя е родена в Гранада и е разпознаваема с експресивния си стил от участието си в множество представления и фламенко фестивали. Била е и солистка във Фламенко балета на Андалусия. Специализирала е класически танци, салонни танци и латино ритми. Тя ще бъде на сцената с набралия вече популярност във фламенко средите китарист Пабло Хименес Хехт. Той е представител на новото поколение фламенко китаристи със солидно академично образование и носител на различни отличия.

Стихията на андалуското фламенко ще бъде допълнена от ученичката на Сара Барас – Кармен Камачо от Малага и професионалния фламенко изпълнител от Мадрид Рафаел Рамирес. Музикалният акомпанимент на изпълненията им е на младия виолончелист, певец и композитор от Андалусия Тин Фернандес и китариста Франсиско Мартин Сердан.

Във втората част на спектакъла група от аржентински музиканти и танцьори ще поведе публиката по огнения път на тангото. Танцьорите Карина Колмейро и Диего Окампо ще представят своя прочит на танца. Те са търсени капацитети и танго хореографи в Европа и Америка. Карина е преподавател в Националното танцово училище в Буенос Айрес и във водещи танцови школи в Аржентина.

Учениците от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства ще участват и в двете части на спектакъла. Самите те очакват с нетърпение срещата си с Диего Окампо в началото на април.