Десет момчета и момичета от ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“ гостуваха на свои връстници в Окаяма, участваха в церемония за отваряне на варел със саке, посетиха ранчо за бели праскови и приготвяха суши

 

Пловдивски ученици пробваха медитативен сеанс във впечатляващ будистки храми, научиха подробности за реконструирането на скелети на динозаври, участваха в церемония за отваряне на варел със саке и посетиха ранчо за бели праскови. В продължение на седмица осем тийнейджъри от ЕГ „Иван Вазов“ и двама от ЕГ „Пловдив“ гостуваха на свои връстници в побратимения на Пловдив град Окаяма.

През юли миналата година японски деца бяха приети в семействата на ученици от двете гимназии. В рамките на една седмица нашите момчета и момичета запознаха гостите си с историята на Пловдив и българската култура. Тази година по същото време пловдивчани върнаха визитата. От община Пловдив отправи покана ученици от езиковите гимназии да гостуват на японски деца и техните семейства, като Общинският съвет пое разходите по пътуването на ръководителя на групата Елена Вързилова – преподавател по български език в ЕГ „Иван Вазов“. Оказало се, че това е период, в който Окаяма е домакин на ученици и от други побратимени градове в САЩ, Китай, Корея – общо 50 деца и 8 ръководители.

След 30-часово изтощително пътуване нашата група пристигнала в Страната на изгряващото слънце. Посрещането било бляскаво и внушително и в присъствието на кмета на Окаяма – Масао Омори, заместник-председателя на Градския съвет, председателите на асоциациите към Конгреса за приятелство и сътрудничество с побратимените градове, председателя на Международната асоциация за приятелство на Окаяма, ръководителя на училищния съвет на Окаяма, генералния директор на Кооперативното бюро на гражданите в Окаяма, председателя на Асоциацията за обмен Окаяма – Пловдив. В огромна зала били настанени и членовете на всички приемни японски семейства. След приветствията на официалните лица нашите ученици участвали в церемония за отваряне на варел със саке, в който обаче имало само плодов сок.

През следващите седем дни, четири от които организирани от Община Окаяма и три от семействата домакини, програмата и заниманията на учениците били изключително разнообразни, впечатляващи и планирани прецизно. Децата били разпределени в десет групи, като всяка една включвала представител на различен град, за да може опознаването на участниците, а и на чуждата култура да бъде непринудено в тяхното ежедневно общуване.

Първото посещение на университета в Окаяма дало възможност на нашите ученици да наблюдават практически демонстрации на занятия по физика, да научат повече за работата на специалистите по реконструирането на скелети на динозаври и да се насладят на прекрасни оптически измами. Представители на университета ги запознали и с възможностите за прием  на чуждестранни студенти по специална международна програма.

През следващите няколко дни пловдивските момчета и момичета посетили двореца в Окаяма и изключителната градина Коракуен. Едно от най-вълнуващите преживявания бил разказът за живота на Буда и опитът за медитативен сеанс във впечатляващ будистки храм.

„Посетихме ранчо за бели праскови – една от емблемите на Окаяма и областта. Можехме да откъснем по две за себе си, макар че са изключително скъпи. Повозихме се и на корабче по време на круиза, за да стигнем до остров Йошима, където останахме поразени от колосалния мост, свързващ Хоншу и Шикоку“, разказва ръководителят на пловдивската група Елена Вързилова.

Домакините не пропуснали да заведат гостите си и на традиционен ресторант за суши. Там не просто обядвали,  а и се научили сами да приготвят характерното японско ястие под зоркото око на майсторите след кратък “курс на обучение”.

През последните три дни програмата била организирана от семействата домакини, които се постарали да добавят още нови емоции и преживявания към вече натрупаните – посещение на традиционен японски фестивал, за който облякли нашите ученици в кимона, посещение на зоологическата градина, цирк и на други забележителности в околността.

От кметството на Окаяма организирали екскурзия само за ръководителите на групите. Посетили областта Бизен, известна със своята специфична керамика. Там гостували на известен майстор, който демонстрирал как се изработват съдове и ги напъхал в огромната пещ, която палил само два пъти в годината, защото събирала над 2000 изделия. Любезният домакин  почерпил посетителите с традиционния японски зелен чай, който те пили от изработените от него керамични чаши. Ръководителите посетилии комплекс, който съхранява историята на изработването на японските мечове. След беседата Вързилова и колегите й от другите държави сами изчайсторили японски нож за хартия, който запазили като спомен и награда за усърдието си.

„Навсякъде останахме поразени от уважителното отношение на японците към нас. Изключително благи, услужливи, възпитани и добронамерени бяха всички, с които се запознахме. Преживяванията ни далеч надхвърлиха традиционния туристически тур. Благодарение на изключителната организация и на старанието на домакините успяхме да усетим ритъма и духа на живота в Япония. Успяхме и да я обикнем – не само заради впечатляващия нов свят, открил се пред нас, а и заради хората, които опознахме. През цялото време имахме усещането, че цялата общинска администрация в Окаяма не спи, за да направи престоя ни незабравим. Всички организатори и всички семейства, приели нашите деца, бяха изключително всеотдайни в грижите за нас.

Стараейки се да опознаем новия свят, имахме “късмета” да очакваме, но и да се разминем с мощния тайфун Джонгдари, който нанесе изключителни щети в Осака, но Окаяма остана само в периферията му. Но пък се разлюляхме значително от силното земетресение в Индонезия. Няма как – това пък е другото лице на Япония“, споделя впечатленията си Елена Вързилова.

Изпращането на групата било също толкова внушително, както и посрещането. На летището в Окаяма пристигнали целите семейства домакини и голяма част от организаторите. Някои деца носели българското знаме, техните майки били облечени с блузки с герба на България, а председателят на Асоциацията за обмен между Окаяма и Пловдив се появил с  тениска с логото на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 – подаръците от нашите гимназисти.