Диригентът Костадин Бураджиев от АМТИИ бе отличен от Министерството на културата по повод 35-годишната му творческа кариера

Министерството на културата удостои зам.-ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Костадин Бураджиев с почетния знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики (златен). Отличието е за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 60-я юбилей на твореца. С тържествен концерт на 30 ноември в Дома на културата „Борис Христов” диригентът ще отбележи и 35 години творчески път.

Проф. Бураджиев е изтъкнат изпълнител, музикален изследовател, диригент и педагог. Дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”, с който е изнесъл над 1000 концерта в България и различни краища на света. С ансамбъла има издадени 4 дългосвирещи грамофонни плочи и 6 CD-та, в които са включени негови авторски композиции и обработки.

От 2001 г. е преподавател по “Дирижиране на народен оркестър” в АМТИИ, а три години по-късно става и главен диригент на Академичния народен хор. Под негово ръководство формацията става световен олимпийски хоров шампион в Грац, Австрия (World Choir Games) през 2008 г.

Бураджиев е издал 4 сборника за тамбура – солови пиеси със съпровод на пиано, на народен оркестър, сборник “40 песни за народен хор”. Има записи като солист-тамбурджия на редица солови пиеси за народния инструмент.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.