10 автори ще разговарят за литература и книги с учениците по повод Деня на будителите

38690850dc69f996cde5434575a737ef_XL

Пловдивски писатели ще гостуват на учениците в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника по повод Деня на народните будители. Срещата, организирана от Дружеството на писателите ще се състои на 30 октомври и е третото от поредицата тематични литературни четения. За поезия и проза с учениците ще си говорят 10 пловдивски автори: Иван Вълев, Красимир Димовски, Мими Тошева, Райна Каблешкова, Роза Анастасова, Розалия Александрова, Румяна Николова, Светла Панайотова, Стойчо Божков и Теменужка Балинова.

Четенето се провежда в рамките на проекта „Писателите и Пловдив“, който е част от културния календар на общината. В него участват практически всички членове на дружеството.

На 31 октомври от 17.30 часа в Лекционната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ ще се проведе тържествено честване на Деня на народните будители – 1 ноември. Както всяка година в навечерието на празника, Сдружение „Мемориал на духовността“, библиотеката и Общинският читалищен съюз, с подкрепата на Община Пловдив ще връчат почетното звание „Следовник на народните будители“.

Началото на тази традиция беше поставено през 2002 година, а първият носител на званието е дългогодишния директор на НБ „Иван Вазов“ Радка Колева.  Решението за това, кой да бъде удостоен с почетното звание се взима на заседание на УС  на Сдружението, в което участват широк кръг представители на пловдивските обществени, творчески и научни среди. За 15-те със званието са били удостоени 24-ма изтъкнати пловдивски творци, общественици, меценати.