10 деца и младежи със специални образователни потребности от Пловдив и Асеновград тренират вече шест месеца за състезанието, което започва идната седмица

„Ще носите корите и вкъщи, за да свикнете с тях. До състезанието остава само седмица, така че сега загрявайте и започваме да отработваме подаване, отвеждане и спиране“, обръща се към децата на терена Димитър Георгиев.

Ресурсният учител от Центъра за подкрепа процеса на приобщаващо образование, който е и бивш вратар с кариера във футболните клубове „Марица“, „Хебър“ и „Спартак“, е натоварен с отговорната задача да подготви участниците от Пловдив и Асеновград за Параолимпийските игри в Берлин. А това са десет деца и младежи със специални образователни потребности между 12 и 23 години, които оформят българския отбор по хокей на трева.

От шест месеца насам те водят два пъти седмично тренировки на игрищата на зала „Атрим Арена“. Помощник на Георгиев е Георги Ангелов, който тренира вратарите на „Спартак“ и се справя изключително успешно в това да мотивира децата да изпълняват указанията му.

„Научават правила, докато тренират. По време на играта спираме и обясняваме, а след това изграждаме технически умения по двойки“, пояснява Митко Георгиев. И тъй като работи със специални момчета и момичета, чието внимание трябва да задържи, разделя тренировката на три части по 20 минути.

„Нямаме никакви проблеми. Децата са изключително са запалени, родителите ги водят редовно и досега няма нито един отпаднал, което е невероятно. Преодоляват себе си всеки ден“, добавя Ангелов. Голямата надежда е Мариян Баташки, който учи в ПГ по туризъм и е отличен вратар.

Консултант на отбора е председателят на Българската федерация по хокей на трева проф. Антонио Антонов.

„Най-голямото предизвикателство вече е преодоляно. Създадохме отбор с различни по възраст, пол и умения момчета. Той е един от шестте, които ще участват в демонстрационното състезание по време на игрите. Надяваме се да се представим достойно, а защо да не спечелим и златото“, оптимист е Димитър Георгиев.

В периода 17 -25 юни 2023 г. Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, целящи да покажат силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

В рамките на игрите за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени).