SONY DSC

Филиалът на Техническия университет открива обособена лаборатория за сорбционни анализи

Екип от шестима млади учени от четири пловдивски висши училища се сдоби с апаратура, за да осъществи амбициозната си цел: да изследва плодови брашна, влагани в български хранителни продукти, като предложи решения за подбор на подходящи условия при производство и съхранение. Ръководителят на екипа гл. ас. д-р инж. Аделина Василева от пловдивския филиал на Техническия университет е подбирала учените, с които да работи. Тя е избрала и лабораторните уреди, с които екипът извършва научни опити: аналитична и влагомерна везна, сушилен шкаф и два инкубатора със смарт управление. Финансиране в размер на 30 000 лева е осигурено от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, а Техническият университет е отдал на младите учени помещение, в което се помещава обособената лаборатория за сорбционни анализи.

Новата техника ще позволи на младите учени от филиала на ТУ, Университета по хранителни технологии, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Института по консервиране и качество на храните да изчислят колко влага може да погълне и колко да отдаде един продукт, за да достигне равновесие със средата и как да се запазят за по-дълго време качествата му непокътнати.

„Избрахме да изследваме плод нектарина и брашнени смеси с нектарина. Изучихме при какви условия изсушената и смляна на прах нектарина може да бъде съхранявана, транспортирана и използвана“, обяснява гл. ас. Аделина Василева. Проектът е мултидисциплинарен и събира научно познание от специалисти по машинно инженерство, хранителни технологии и икономика.

Големите научни списания, разпространени в научните база данни на Scopus и Web of Science, вече са публикували част от изследванията на младите пловдивски учени. Освен възможността да надграждат знания в науката за малко познатите начини на обработване и съхранение на прахообразни продукти, те напредват и в научната кариерата. За две години работа с новата апаратура двама от тях са защитили докторска дисертация, а всички шестима са изкачили още едно стъпало в кариера си.

Проект „Изследване на масообменните сорбционни характеристики на българско плодово брашно и брашнени смеси“ е насочен към българския бизнес и ще носи печалба за фирми, произвеждащи регионални хранителни продукти, както и от експортни фирми, които изнасят подобни продукти.

„От гледна точка на здравето нашият изследван продукт нектариненото брашно е ценно, защото притежава ползи за човешкия организъм, осигурени от богатия му хранителен състав, антиоксидантна активност и микробиологична чистота. Нектарината е летен плод, но изсушена можем да я ядем и през зимата. С нашите изследвания ние доказахме, че тя запазва добро ниво на антиоксидантна си активност и биологична стойност. Колежката от Института за консервиране вложи сушената нектарина в четири смеси за пандишпанови блатове, като използва четири вида брашна. Готови сме и с параметри за създаване на машини, които произвеждат и опаковат смлени хранителни продукти. Освен за хранителната индустрия нашата лаборатория на по-късен етап може да работи и с други материали, предразположени да поглъщат влага“, уточнява гл. ас. д-р инж. Аделина Василева.